Problemen med råttorna började för ett par månader sedan.
Och de små gnagarna är både envisa och många.
– Man kan lugnt säga att det varit problematiskt. Jag har haft flera fällor ute och har säkert fångat ett 20-tal. Alla inne på förskolan.
Leif Nylund berättar att han lägger ut fällorna när barnen gått hem för dagen. Sedan får de ligga där på kvällen och över natten. På morgonen, innan barnen anländer, vittjar han fällorna för att se om det blivit någon fångst.
– I morse var det ingen. Men i går morse hade en råtta fastnat.
Vaktmästare Nylund säger att han fångat råttor på många olika platser, men att den kanske allvarigaste platsen var i köket.
– Det känns ju inte så trevligt när det är där man lagar mat. Och jag förstår att föräldrar reagerar. Det är inte särskilt hygieniskt med råttbajs på golven.
Vad beror råttinvasionen på ?
– Det är ju ett gammalt hus. Man måste verkligen se över från fastighetssidan var de kommer in någonstans.
Hur stora är råttorna du har fångat?
– De är ju ganska små. Som möss. Men någon har varit större.
Leif Nylund säger att han flera gånger trott att han hade vunnit kampen, att det var slut på råttbesök, men varje gång har han tvingats inse att ännu hade lyckats ta sig in.
Ann-Sofie Landin är rektor för Älvens förskola.
Hon bekräftar att det varit råttor på Älven, men vill kraftigt tona ner problemet.
– Jag tycker inte att det här är någonting. Det här ju inte något ovanligt. Som jag har förstått det handlar det om en råtta. Och jag var i kontakt med vaktmästaren nu på morgonen och då var det inget i fällorna.
Landin är orolig för att föräldrar och barn ska bli rädda i onödan.
– På måndag kommer Anticimex till skolan. Då får vi nog svar på om något måste åtgärdas. Sedan hoppas jag att det här är löst.