Men det är en av möjligheterna för att kommunen ska överleva, tror Matti Björk:
- Idag är det tufft för Överkalix, för att uttrycka det milt. 16 procents öppen arbetslöshet, varav 35 procent ungdomsarbetslöshet talar sitt tydliga språk. Det är en nedåtgående spiral och utflyttningen av unga människor kommer fortsätta om ingenting görs.
Senaste hårda smällen var när Harbo med 35 anställda, företrädesvis yngre människor, slog igen. Det motsvarar 118 000 jobb i Storstockholm.
- Det är också ett haltande näringsliv med 95 procent småföretagande, vilket här i Överkalix innebär en person. Och till råga på allt detta har kommunen fruktansvärt dålig ekonomi, säger Matti Björk.
VÄNDA TRENDEN
Det är i skuggan av dessa dystra konstateranden som Naturvattenriket ska vända trenden, menar Matti Björk och pekar på de tre viktigaste sakerna som kommunen har framför sig:1. Nyföretagande.
2. Duktig på att ta hand om det befintliga näringslivet.
3. Nyetableringar.
- Ovanstående är bulken av arbetstillfällen. Men vi måste hitta nya banbrytande områden.
Och det är här besöksnäringen som är starkt växande, kommer in i bilden. I dag sysselsätter den cirka 40 årsanställda i Överkalix, men det kunde vara betydligt fler.
Matti Björk poängterar också att Överkalix ligger ?lite illa till? geografiskt, mitt mellan hav och fjäll. Men det kan också vara en fördel.
- Vi har pratat med investerare och entreprenörer och de tycker att Överkalix ligger helt rätt geografiskt, plus att det är väldigt vackert.
Kommunikationerna till Överkalix är inte heller de bästa, undantaget vägnätet.
IDÉSKISS
Idéskissen har tagits fram gemensamt av Utvecklingsbolaget och entreprenörer och de har tillsammans kommit fram till vad Överkalix behöver:q q Slalombacken på Lappberget behöver byggas ut. Planerna är att anlägga backen åt andra hållet, det vill säga mot väg E 10. Kostnad: cirka 35 miljoner kronor.
- Finns redan mycket på Lappberget som skidspår, asfalterad bana för rullskidor och en komplett skidskytteanläggning, men det behöver kompletteras med en större backe för utförsåkning, säger Matti Björk.
q q Sommar/vinterland på Bulandet.
- Det kommer bland annat anläggas en sandstrand och där intill olika saker för en massa aktiviteter, inte minst för barn. På vintern kommer det vara isaktiviteter, bland annat en is-scen, säger Björk.
q q Båtanläggningar/bryggor.
- Det man inte tänker på är att det finns mycket vatten runt Överkalix som är farbara. Man kan exempelvis åka båt nästan ända ner till Morjärv så vi har även tänkt oss en turbåt, säger Matti Björk.
BRA FISKEVATTEN
I Överkalix finns även fina fiskevatten genom Ängesån och Kalixälven och det lockar alltid turister.- Det är fruktansvärt bra laxfiskevatten och det är någonting som måste utnyttjas, säger Björk.
Andra åtgärder är att bygga flytande sjöstugor, fixa till Brännaberget med en ny, större scen bland annat, men också bygga ut campingen och hotellet.
- Tror att alla dessa saker behövs för att lyfta besöksnäringen och därmed Överkalix även om man inte ska tro att detta är allenarådande, säger Matti Björk.
KOMMUNALRÅDET HOPPAS
Kommunalrådet Leif Nilsson hoppas att byggnationerna kommer igång så fort som möjligt.- Jag är helt övertygad om att besöksnäringen går att utveckla och vi måste ta tillvara på de förutsättningar som finns.
Han tycker också att ett stort ansvar vilar på staten när det gäller finansieringen.
- Vi jobbar gentemot staten och Ams för att få lös pengar.
Leif Nilsson hoppas även att sommarstugebyggandet ska öka och därför jobbar kommunen med att rucka på strandskyddet så att det ska bli möjligt bygga på mer attraktiva platser.
- Det är mycket viktigt, säger han.
Det beräknas ta fyra år att skapa Naturvattenriket och 40 personer får jobb under tiden.
- Vi hoppas kunna sätta spaden i jorden redan under hösten, säger Leif Nilsson och Matti Björk.