Problemen efter åskan åtgärdas

Skolklockor som fortfarande står stilla och dörrar som inte går att låsa upp. Sommarens åskoväder ställde till det rejält för Överkalix kommun. Men nu omfördelas pengar för att problemen ska kunna lösas.

Skolklockan på väggen står fortfarande stilla efter sommarens åsknedslag, säger Strandskolans rektor Åsa Landin.

Skolklockan på väggen står fortfarande stilla efter sommarens åsknedslag, säger Strandskolans rektor Åsa Landin.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2020-09-18 17:00

Det var under 21-23 augusti i år som åskan slog ned i en mast och förstörde brand-och inbrottslarm, ventilationsanläggningar, styrsystem till dörrlås och en del annat i kommunens byggnader och idrottsanläggningar. Allra värst drabbades skolan – där vissa av problemen fortfarande kvarstår.

– Första dagarna var det stora problem med nätet som fortfarande är svajigt. Låsen i dörrarna har inte heller fungerat, och sedan har även det som styr centralklockan slagits sönder. Den står fortfarande stilla, vilket försvårar för eleverna, säger Strandskolans rektor Åsa Jakobsson.

I veckan beslöt dock politikerna i Kommunstyrelsen att anslå 600 000 kronor till reparationer – men också till att byta ut en del av systemen.

– Många system är gamla och behöver moderniseras. Så då tyckte vi att det passade nu. Men jag tror inte att allt som anslagits kommer att förbrukas, snarare 200 000-400 000 kronor, säger kommunens tekniske chef Rune Blomster.

Pengarna ska tas från en pott som egentligen varit tänkt till en ombyggnation av den lokal som länstrafiken hyr av kommunen – men som inte har förbrukats eftersom coronaläget fått Länstrafiken att avblåsa projektet under 2020.

När fungerar allt igen?

– En del är redan gjort. Brandlarmet åtgärdades till exempel snabbt eftersom det kan innebära fara om det inte fungerar. Beställningar på de jobb som återstår har också gått ut, säger Rune Blomster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!