Det var i december ifjol som Kommunstyrelsen tog beslutet att bygga om delar av gamla gymnasieskolan till ett HVB-hem.
Efter protester på sociala medier tvärvände dock de styrande koalitionspolitikerna i Överkalix Framtid och bestämde sig för att istället utreda om det tillfälliga HVB-hemmet i stugorna på Bränna camping kunde göras permanent. Nu har politikerna valt en helt annan väg – att bygga om det gamla polishuset.
– Stiftelsen Överkalixbostäder erbjöd före detta polisstationen på Föreningsgatan. Det lösgjorde en knut, sa Per Larsson, Tekniska förvaltningen, som presenterade utredningen vid måndagens möte.
Lokalerna ligger i ett flerbostadshus i två plan, och omfattar förutom den gamla polisstationen och det tidigare kronofogdekontoret två intilliggande lägenheter. Men även den tidigare finkan kommer att användas.
– Tar vi bort celldörrarna kan den utnyttjas som förråd, sa Per Larsson.
Ombyggnadskostnaden beräknas grovt till 3-3,5 miljoner kronor och ska finansieras med de medel som kommunen får från staten för flyktingmottagandet. Hyror på cirka 350 000 kronor per år tillkommer. Eftersom lokalerna senast fungerat som kontor krävs också ett nytt bygglov.
Beslutet som togs efter att partierna ajournerat sig var enhälligt. Men oppositionspolitikerna var kritiska till hur frågan hanterats.
– Efter genomlysningen inför det första beslutet presenterades bara ett alternativ. Efter den här genomlysningen finns också bara ett alternativ. Men nu vi måste få något som fungerar långsiktigt, sa Leif Nilsson(S).
Partikamraten Bengt Erik-Rolfs varnade för att bygget kan dra ut på tiden – och för dyrare byggkostnader. Han jämförde med ombyggnationerna för gymnasieskolan som uppskattades till tre miljoner kronor.
– Som byggare ser jag att det här kan bli betydligt mer omfattande, sa Rolfs och nämnde asbestsanering och byte av avloppsstammar.
Anledningen att polishusalternativet inte fanns med från början var enligt kommunalrådet Mikael Larsson (V) att de två intilliggande lägenheterna var upptagna – och att den totala ytan såg ut att bli för liten.
– Annars tror jag att vi hade valt det här alternativet redan då. Lokalerna blir större och läget är mitt i samhället, inte allt för långt från de andra HVB-hemmen.
Om det blir missnöje igen, river ni upp det här beslutet också?
– Nej. Men jag tror inte att det kommer någon sådan reaktion, säger Mikael Larsson.
Christina Hjelm (C) och Anne Jakobsson (S) anmälde jäv och deltog inte i beslutet