Polisen om Hells Angels på marknaden: "Olämpligt och olyckligt"

Att Hells Angels-kläder såldes på Överkalix marknad rör upp känslor – även hos polisen. "Jag tycker att det är olämpligt och olyckligt", säger Dan Andersson, tillförordnad polischef i östra Norrbotten.

I det här marknadsståndet såldes kläder, kepsar och märken till stöd för motorcykelklubben. En organisation som av polisen och övriga insatser i Sverige och runt om i världen betraktas som organiserad brottslighet.

I det här marknadsståndet såldes kläder, kepsar och märken till stöd för motorcykelklubben. En organisation som av polisen och övriga insatser i Sverige och runt om i världen betraktas som organiserad brottslighet.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2024-07-23 00:01

Som vi i flera publiceringar har berättat anser polisen att Hells Angels uppfyller alla kriterier för att betraktas som en organisation som bedriver organiserade brottslighet.

Den här synen på motorcykelgänget presenterade polisens nationella operativa avdelning, NOA, i en stor rapport våren 2021

I den konstateras det bland annat följande:

"Hells Angels MC Sverige har sedan lång tid tillbaka ett våldskapital som de byggt upp genom olika våldshandlingar. Våldskapitalet är ett centralt fundament i organisationens struktur."

Sedan 2009, då motorcykelgänget i Luleå blev fullvärdig avdelningen i Hells Angels, har vi också ett stort antal gånger rapporterat om grov brottslighet i spåren på deras framfart.

Trots denna verklighet tog Hells Angelsledaren Jörgen Eriksson plats under marknaden med företaget Key Town Streetwear AB. Ett företag där även mångårige Hells Angelsmedlemmen Joen Larsson ingår i styrelsen.

I ståndet såldes tröjor, kepsar och märken med budskapet "Support 81" där siffrorna 8 och 1 står för HA, Hells Angels.

Dan Andersson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i östra Norrbotten, blev informerad om marknadsståndet genom NSD:s rapportering.

– Det är upp till både Överkalix kommun och marknadsorganisationen att fatta beslut om det. Men som sagt, jag tycker att det är olämpligt och olyckligt. Det är en marknadsföring av deras organisation – och en inkomstkälla för dom, säger Dan Andersson.

Under helgen förklarade marknadsgeneralen Rut Henriksson att hon inte såg något fel med marknadsståndet. 

– Man kan ju ha olika åsikter. Men jag tänker att om man inte gillar det man ser kan man ju titta åt andra hållet, sade hon bland annat.

När vi når henne på måndagen hänvisar hon till ordförande i Överkalix IF, Marcus Svedjestrand.

– Vi kommer ta en diskussion med kommunen, som är ägare av arrangemanget, hur vi ska förhålla oss till det här i fortsättningen, säger Svedjestrand.

Polisen slår fast i en rapport att Hells Angels verksamhet är organiserad brottslighet. Hur kommenterar du det?

– Jag vill inte kommentera det. Det är deras bedömning. Som jag förstår det är det ett företag som har haft ståndet.

När Marcus Svedjestrand informeras om att även den andra företrädaren för Key Town Streetwear AB är fullvärdig medlem i motorcykelgänget, säger han:

– Det går inte att göra någonting nu utan det är till framtida marknader i såna fall. Det är upp till kommunen att fatta ett beslut vad som ska gälla – och då förhåller vi oss till det.

Hur såg du på Hells Angels innan marknaden?

– Jag låter bli att kommentera den biten.

I helgen konstaterade kommunalrådet Niclas Hökfors (S):

–Vi tar helt avstånd från Hells Angels eftersom det är en kriminell organisation. Så det är olyckligt att de tjänar pengar på att sälja saker i Överkalix.

I en nulägesrapport från researchföretaget Acta Publica skriver författarna bland annat följande: "Acta Publica gör fortsatt bedömningen att ekonomisk brottslighet i företagsbranschen tillsammans med utpressningsbrott är en stor inkomstkälla för Hells Angels."

Jörgen Eriksson har vid flera tillfällen avfärdat polisens och samhällets syn på motorcykelgänget, i många fall via sin försvarare, advokaten Magnus Söderlind.

Vi har sökt Hells Angelsledaren för en kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!