Plockarinternat i ny modell

Bärplockarinternatet i Svartbyn är organiserat efter en ny modell.För logi, bilar, bärhandel och mathållning svarar tre företag från Västerbotten. Plockarna är anställda av ett thailändskt bemanningsföretag.

Gruppchefen Kanchai Chaithanee gläds över dagens skörd tillsammans med Örjan Berglund.

Gruppchefen Kanchai Chaithanee gläds över dagens skörd tillsammans med Örjan Berglund.

Foto: bosse johansson

ÖVERKALIX2008-08-29 06:00
Örjan Berglund och sambon Catarina Lindqvist från Jörn driver bolagen Vildmarksstugor i Norrland AB och Norrskensbär AB.
- Vi har tolv olika ställen. Tre i Norrbotten, fem i Västerbotten, ett i Jämtland och ett i Västernorrland, berättar Örjan Berglund.
Vildmarksstugor har av Överkalix kommun köpt skolan i Svartbyn för 150 000 kronor. Detta bolag hyr även ut bilar till bärplockarna.
Skattetekniska skäl
Plockarna är anställda av det thailändska bemanningsföretaget Sin Sunshine, som i sin tur hyr ut dem till Norrskensbär AB.
- Eftersom bemanningsföretaget inte har fast driftställe i Sverige beskattas bärplockarna i Thailand. Där blir skatten väldigt låg, och de sociala avgifterna är bara cirka fem procent, förklarar Örjan Berglund.
Norrskensbär och Vildmarksstugor har ingen fast anställd - allt för att undvika svensk beskattning:
- Köken med varmförsäljning på alla våra boenden organiseras därför av ett särskilt bolag i Skellefteå. Det är första året som matfrågan är löst.
Tuffa krav
Det är väldigt enkelt att skriva avtal med bemanningsföretag i Thailand, enligt Örjan Berglund.
- Avtalen granskas och godkänns av thailändska arbetsmarknadsdepartementet. De ställer tuffa krav, vill att deras medborgare ska ha det bra.
En expert på Skatteverket har informerat bärplockarföretagen om hur verksamheten kan organiseras.
- Det är till 98 procent samma skattelagstiftning i Finland och Sverige. Men bärplockningen är ett undantag. I Finland betraktas det som varuköp, inte som ersättning för utfört arbete.
Bra för samhället
Liknande regler skulle Örjan Berglund vilja ha i Sverige:
- Jag tycker det är fel om bärplockarna skulle behöva skatta. De ligger inte vårt samhälle till last på något sätt, tvärtom.
Norrskensbär AB har försäkrat bärplockarna upp till 2,5 miljoner kronor. Det täcker akuta operationer, tandvård, receptbelagd medicin och eventuell sjuktransport med flyg till Thailand.
Tolken Wathin Thamkhankaew bekräftar att alla i Svartbyn plockar varje dag:
- Förutom om någon är sjuk. Hittills har det hänt en gång att en plockare besökt vårdcentralen. Han hade fått en infektion.
Med näbbar och klor
Bärhandeln sker genom Norrskensbär AB som i år har avtal med Polarica och Olle Svenssons partiaffär.
- Bemanningsföretaget har kilobaserad ersättning för att sköta administration och liknande. Vilken lön plockarna har är en sak mellan bemanningsföretaget och plockarna.
- Men vi kämpar med näbbar och klor för att få bra bärpriser. Om vi utnyttjar bärplockarna kommer de inte tillbaka. Och bärplockarna kan klaga hos departementet i Thailand, tillägger Örjan Berglund.
Lämpligt för risbönder
Bärplockarna är till 90 procent män och alla har bra fysik, enligt Örjan Berglund:
- Nästan alla är risbönder från nordöstra Thailand. Bärplockning passar bra för risbönder som har två risskördar per år. Under regnperioden kommer böndera till Sverige och plockar bär.
- Dessutom är de vana vid att jobba hårt, gå dubbelvikta hela dagarna. Det är ingen dum bakgrund för den som ska plocka bär.
Fyra årslöner
Att bärplockarna väljer att jobba 14 timmar per dag, tio veckor utan vilodag, förklarar tolken Wathin Thamkhankaew så här:
- I avtalet med bemanningsföretaget står att man kan vara ledig en dag i veckan. Så egentligen skulle de ha en dag ledigt, men de vill tjäna pengar och jobbar alla dagar.
Årsinkomsten för en risbonde är cirka 7 000 kronor. Efter tio veckor som bärplockare kan han ett nor-malår kvittera ut cirka 30 000 kronor, motsvarande fyra årslöner i Thailand.
Ungefär lika mycket har han då betalat för logi, mat, bil, bensin, flyg-resor med mera.
Män i uniform
Bolagen Norrskensbär och Vildmarksstugor har i år intäkter på cirka två miljoner i Svartbyn, enligt NSD:s beräkningar. Vinsten efter alla utgifter blir givetvis betydligt lägre.
Boendestandarden är relativt god eftersom Överkalix kommun rustade upp skolan några år innan den lades ned. Mindre brister i exempelvis ventilation och brandskydd har de nya ägarna åtgärdat.
- Vi ska ha en genomgång med räddningschefen Bernt Holmström och bärplockarna. De har stor respekt för män i uniform, säger Örjan Berglund med ett leende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om