Pirttijärvivargen skjuten
ÖVERKALIX. Pirttijärvivargen sköts i går. Renägarna tycker det är bra att vargen är borta men känslorna är inte enbart positiva. - På ett sätt tycker jag synd om den, säger Lennart Niia, renskötare i Pirttijärvi sameby.
Det blev en dyr varg, säger Lennart Niia. Det var han som upptäckte vargspåren 2005. Han tycker att djuret borde ha flyttats från renskötselområdet i ett tidigt skede. FOTO: BOSSE JOHANSSON Fotograf: bosse johansson
Foto:
<_Mellanrubrik>Ett skott räckte
På marken befann sig sex personer på snöskotrar, men de behövde inte ingripa. Cenneth Pettersson är ordförande i Pirttijärvi sameby och han var med i markpatrullen:
- Helikoptern drev upp vargen från en liggplats. Sedan fälldes den med första skottet. Nu är det avslutat och vi renägare är väldigt nöjda över att den är borta. Andra tycker säkert annorlunda, det finns givetvis mycket känslor med, säger Cenneth Pettersson.
För knappt ett år sedan sövdes vargen och försågs med radiosändare. Därefter har det pågått en mängd aktiviteter, främst från länsstyrelsens sida, innan Naturvårdsverket i förra veckan beviljade skyddsjakt.
Vargen sköts någon halvmil öster om Västra Lillselet där Lennart Niia bor. Det var han som upptäckte vargspåren för tre år sedan och tipsade länsstyrelsen.
- Det har blivit en dyr varg, det där, konstaterar Niia som varit renskötare hela sitt vuxna liv.
Inte minst på senare år har han sett hur renhjordarna beskattats hårt av rovdjuren.
<_Mellanrubrik>"Den borde ha flyttats"
- Vi har gott om lodjur också. Det verkar ha varit två föryngringar här och de tar mycket också. Men vargen ställer till mer oreda, den splittrar renhjordarna mer.
Pirttijärvi sameby har hela tiden haft som ett alternativ att vargen kunde flyttas till en plats där den skulle göra mindre skada.
- Egentligen borde vargen ha fått leva, de borde ha flyttat den. Men det är kanske ingen som vill ha den, och i renlandet passar den ju inte, säger Lennart Niia
<_Mellanrubrik>Respekt för olika intressen
Skyddsjakt på varg är en sällsynt åtgärd, framhåller länsstyrelsen i ett pressmeddelande:
- Arbetet bygger på att hitta lösningar i varje enskilt fall. Ibland innebär dessa att skyddsjakt är oundvikligt. Detta gäller även högt prioriterade arter som varg, säger Karina Lövgren, fältchef på länsstyrelsen.
Länsstyrelsens mål är att värna om bland annat rennäringen, samtidigt som rovdjursstammarna kan utvecklas.
- För att detta ska vara möjligt krävs att alla parter är beredda att respektera varandras utgångspunkter. Ibland kan detta leda till att vi är tvungna att ta steget att avliva ett rovdjur som åstadkommer stora skador, säger Karina Lövgren och Jan Olov Westerberg, miljöchef på länsstyrelsen.
Vargkroppen har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion och tillfaller sedan Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!