Redan i våras berättade NSD om att tre av kommunens toppchefer hade sagt upp sig eller tvingats gå inom loppet av ett år. Och att ytterligare flera underchefer har slutat inom samma tidsperiod. Idag handlar tappet om sju topp- och underchefer inom ett och ett halv år– och av ytterligare tio personer inom det administrativa på kommunhuset. Detta i en kommun där sammanlagt 57 personer jobbar på kansliet eller som kommunchefer i andra byggnader.
En av dem som senast har sagt upp sig är upphandlingsansvariga Petra Pajala. Hon har haft sin tjänst i två år.
– Jag vet inte varför de andra slutar, men jag har fått ett nytt arbete som inköpare åt SSAB i Luleå, säger Petra Pajala.
Först att sluta var tidigare kommunchefen Maria Henriksson, numera kommunchef i Kalix. Hon sparkades under uppmärksammade former i juni ifjol för att den nya, styrande alliansen ville ha en annan person på posten. Av de övriga sexton har tolv själva sagt upp sig – däribland förra ekonomichefen och tidigare socialchefen. Fyra har gått i pension.
Vad beror det på att så många slutat?
– Att många har slutat är din värdering. Vi är en stor arbetsgivare, och personer går i pension och byter arbetsgivare, säger kommunchef Astrid Isaksson.
Om arbetsmiljön säger hon att den behandlas vid varje arbetsplatsträff – och att kommunen kontinuerligt jobbar för att bli en attraktiv arbetsgivare.
Hur stort problem är personaltappet för kommunen som arbetsgivare och ort?
– Där hänvisar jag till vad jag sa tidigare. Att vi vill vara en attraktiv arbetsgivare, och fortsätter arbeta med det, säger Isaksson.
Från fackets sida ser man mycket allvarligt på personalflykten.
– Glesbygdskommuner har problem med rekryteringen. Så det är väldigt viktigt att försöka behålla den personal man har, säger Visions lokale klubbordförande Erik Nilsson.
Han pekar ut arbetsmiljön som en viktig anledning till tappet. Något man arbetat med under det senaste året.
– Vi har påtalat för arbetsgivaren att det finns saker de måste ta tag i. Från fackets sida förväntar vi oss nu att en ny handlingsplan tas fram.
Erik Nilsson säger att han är rädd för att arbetsmiljön ska ha lett till att en del tagit pension onödigt tidigt – men att facket ser fram emot att vara delaktig i en lösning.
Vad är orsaken bakom problemen?
– Den är delvis organisatorisk. Om personal byts ut ställs krav på det organisatoriska, och där har man inte riktigt lyckats, säger Nilsson.