Oenighet inom Kommunal

Stor oenighet inom Kommunal Norrbotten var orsaken till att nästan hela kommunals sektionsstyrelse i Överkalix hastigt avgick i våras. Nu ska sektionerna i Överkalix och Övertorneå slås ihop.

BESVIKNA. Motsättningar inom Kommunal i Norrbotten fick nästan hela Överkalix lokalsektions styrelse  att avgå i våras. Nu överväger Leif Grape, Gun Larsson, Susanne Grape och Lena Höynälä  att lämna Kommunal.

BESVIKNA. Motsättningar inom Kommunal i Norrbotten fick nästan hela Överkalix lokalsektions styrelse att avgå i våras. Nu överväger Leif Grape, Gun Larsson, Susanne Grape och Lena Höynälä att lämna Kommunal.

Foto: Maria Engström-Andersson

ÖVERKALIX2016-09-13 07:30

Det var i maj i år som fyra av fem ordinarie medlemmar i kommunals sektionsstyrelse i Överkalix plötsligt avgick. Ingen av dessa ville då uttala sig personligen. I stället gick de ut med ett gemensamt uttalande via NSD. I det sa de bland annat att ”Styrelsen har avgått frivilligt och med stolthet”. Och att: ”Det har varit så infekterat och vi måste landa själva först”. Nu tar de avhoppade styrelsemedlemmarna bladet ur munnen.

– Vi har känt oss så illa behandlade av Kommunal Norrbotten att vi helt enkelt inte kunde sitta kvar, säger förra ordförande Lena Höynälä.

Bakgrunden ska enligt henne och de andra tidigare styrelsemedlemmarna ha varit en tung psykosocial arbetsbörda, dels på grund av många enskilda fall – men också brister i det vardagliga samarbetet med Kommunal Norrbotten. Något de upprepade gånger ska ha tagit upp med Vanja Nyberg, lokalkontorschef vid Kommunal i Norrbotten.

– Men vi tyckte inte att hon lyssnade. Så till sist kontaktade vi Kommunal på riksnivå, säger Lena Höynälä.

Morgonen efter fungerade inte datorerna i sektionslokalen.

– Först förstod vi ingenting. När vi ringde Luleå sa de att det måste vara något problem med servern i deras källare. Men samtidigt kände vi att något inte stämde, eftersom de andra sektionernas datorer fungerade, säger Gun Larsson.

Svaret fick de på eftermiddagen, vid ett sedan tidigare planerat möte i Överkalix mellan styrelsemedlemmarna, Vanja Nyberg och en lokal ombudsman.

– Där sa Vanja Nyberg att det var de som hade kopplat bort datorerna. Vi fick också veta att vi kunde sitta kvar i sektionsstyrelsen, men att vi inte längre skulle få ha tillgång till sektionslokalen, datorerna eller kommunals nätverk. Och hur skulle vi då kunna jobba, säger Gun Larsson.

Några skäl till utestängningen tycker de inte att de fick.

Idag är de tidigare styrelsemedlemmarna besvikna över hur de har behandlats. Men också över att andra medlemmar drabbades när de plötsligt inte kom åt medlemmarnas handlingar och register i datorerna.

– Problemet är toppstyre och maktmissbruk. Vi är inte heller den enda sektionen som har drabbats, säger Leif Grape.

I Övertorneå avgick sektionens ordförande i mars i år, enligt hennes egen utsago efter oenigheter med Vanja Nyberg. I Piteå hoppade flera styrelsemedlemmar av 2013 sedan de och länsavdelningen hade haft olika uppfattningar kring det fackliga arbetet.

– Följden kan bli att det blir svårt att få ihop folk att engagera sig fackligt och i styrelserna, säger Lena Höynälä som tror att detta är anledningen till att Kommunal i Norrbotten nyligen har beslutat om att slå ihop styrelserna för sektionerna i Övertorneå och Överkalix.

Nästa vecka ska ett informationsmöte för medlemmarna hållas.

Varför går ni ut med det här nu?

– Kommunals Riksförbund skulle göra en utredning om saken. Ett utlåtande skulle sedan komma i slutet av augusti, och vi lovade att inte prata med media innan dess. Men ännu har inget hörts av. Och nu tycker vi inte att vi behöver vänta mer. Medlemmarna har rätt att få veta vad som pågår, säger Lena Höynälä och får medhåll av de andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om