I Överkalix har hemtjänsten ingen nattillsyn, däremot beredskap för att rycka ut vid larm.
Digital tillsyn via kamera kan bidra till att brukaren kan bo kvar hemma, eftersom man har kontinuerlig kontakt med hemtjänstpersonal.
– Det är brukarna som får välja om de vill. Vi vill se hur det fungerar och vilka kostnaderna kan bli, säger Nilsson och poängterar att man ännu inte förbundit sig.
Övertorneå har varit en av testkommunerna i Norrbotten. Enligt utvärderingen har tekniken fungerat näst intill felfritt. Nattpersonal anser sig ha fått ut mycket av att göra tillsynen via kamera – och att det dessutom känts tryggare att slippa färdas längs vägarna.
– I dag har vi fortfarande fem kameror i bruk. Just nu är fyra utplacerade hos vårdtagare, säger Carina Kempainen som tillägger att man även i framtiden kommer att fortsätta erbjuda tjänsten som ett komplement.
Kommunförbundet är en viktig spindel i nätet. 13 av 14 kommuner har anmält intresse att delta, enligt Marja-Leena Komulainen samordnare e-hälsan på Kommunförbundet.
Kiruna saknas då man inte är med i e-nämnden.
– Vi ska ta fram ett ramavtal från minst två leverantörer, med olika skallkrav utifrån kommunernas behov.
Enligt henne är de stora positiva effekterna att brukarna inte behöver bli väckta på nätterna, av ibland okänd personal från hemtjänsten.
Dessutom räknar med med att digital övervakning ska bidra till att minska fallskadorna som händer på nätterna, vilket kan hända när brukarna stiger upp för att se vem som kommit på besök.
– Att personal inte behöver köra lika mycket på nätterna, ibland i oväder, är också positivt. Det är en arbetsmiljöfråga, säger Marja-Leena Komulainen.
Enligt tidsplanen ska förfrågningar gå ut i januari. Under våren är det sedan tänkt att upphandlingen ska göras, installationer planeras till sommaren.
Även hon påpekar det positiva i att nästan alla kommuner gått med.
– Det gör att man kan få ned kostnaderna, säger Komulainen.