Anledningen till det ökade förskolebehovet är flyktingströmmen och de asylsökande familjerna som kommit med sina barn till orten.
– Just nu är här 18 asylsökande barn under fem år, säger Ann-Sofie Landin, förskolechef i Överkalix.
Precis som svenska barn har dessa barn rätt till 15 timmars avgiftsfri förskola i veckan från hösten det år de fyller tre år.
– Men genom att vi startar en öppen verksamhet kan även de yngre barnen följa med. Sedan är ju svenska barn lika välkomna med sina föräldrar, säger Ann-Sofie Landin.
Att de asylsökande barnen inte erbjuds plats i den befintliga kommunala förskolan där barnen lämnas av sina föräldrar beror bland annat på att man vill undvika flera inskolningar ifall familjerna flyttas.
– Får familjerna asyl och stannar i kommunen får barnen däremot börja där.
Enligt henne har starten av den nya verksamheten gått väldigt smidigt, tack vare ett samarbete med Överkalix församling som sedan många år driver en öppen förskola:
– Det är i deras lokaler vi ska vara. Så allt är klart. Sedan söker vi pengar från migrationsverket: 39 000 kronor per barn på årsbasis.
En ny heltidstjänst skapas.
Trodde du på en sådan här utveckling för några månader sedan?
– Nej, det gjorde jag inte. 2014 föddes bara 15 barn i kommunen, och då pratade vi om att blir det så ett år till måste kanske någon av de befintliga förskoleavdelningarna tas bort. Nu ska vi ha som mål att de här barnen och familjerna blir bofasta, säger Ann-Sofie Landin.