Nu har hotellet fått stjärnglans

När Överkalix hotell för tre år sedan fick nya ägare, inleddes ett omfattande förändringsarbete som genomsyrade hela organisationen. Hotell Grand Arctic föddes.- Inom nio månader blev vi klassade fyrstjärniga av branschorganet SHR, minns hotellchef Magnus Hansson.

Fotograf: Johnny Strömbäck

Fotograf: Johnny Strömbäck

Foto:

Överkalix2006-07-13 00:00


Han kom själv in i den mest hektiska perioden i februari 2004. Magnus Hansson hade då sökt jobbet som kökschef, men ansvaret växte till att omfatta hela hotellet.

- Det var roddigt där i början, ägarna anställde femton personer inom kort.

Pumpade in 14 miljoner

Den sex delägarna pumpade på ganska kort tid in 14 miljoner i privata medel i hotellet. Största delen av kapitalet kom från Göran Andersson ägare till Ica Globen och affärskompis med illusionisten Joe Labero. Det dröjde inte länge innan också trollkarlen köpte in sig i hotellet. Hokus Pokus - Hotell Grand Arctic badade plötsligt i stjärnglans.

- Det är klart att det syns mer när Labero har varit och gjort en show. Hotellet syns och hörs, konstaterar Magnus Hansson.

Kontrasterna finns nära till hands - i hotellets brokiga historia.

När Överkalix kommun 1990 satsade 60 miljoner kronor för att bygga hotell på det naturskönt älvnära läget, såg man ljust på framtiden. Till en början rullade maskineriet också på rätt bra men relativt snart dog intresset ut, och till slut såg kommunen ingen annan utväga än att sälja.

Ur törnrosasömnen

Hotellet somnade in likt Törnrosa. När det var som värst sträckte sig servicen blott till en lapp på dörren med ett telefonnummer som potentiella hotellgäster kunde ringa. Uppvaknandet kom först 2003 när en affärsgrupp från Stockholm köpte hotellet. En av ägargruppens första åtgärder var att ge hotellet ett riktigt namn - ett varumärke.

- De ville tvätta bort det rykte som hotellet hade om sig. Det var jäkligt lite verksamhet här tidigare, och den verksamhet som var här var inte av speciellt hög standard, säger Magnus Hansson.

Robert Wells

Som hotellchef fick han i uppdrag att rekrytera någon som ansvarar för nöjesutbudet. Valet föll på Jessika Segerlund, och sedan dess har artister som Robert Wells, Joe Labero, Christer Björkman, Nina och Kim och nu sist Nanne Grönvall vallfärdat till hotellet och Brännaberget.

- Det hade börjat med Labero redan när jag kom in i bilden, säger Jessika Segerlund blygsamt innan hon fortsätter.

- Det gäller att välja evenemang och artister som passar många. Det vi har på hotellet är show och mat. Man ska kunna sitta ned och äta samtidigt som det pågår.

I vintras introducerades julshower i hotellets program. Christer Björkman, Mendez och Nina och Kim stod för underhållningen, och responsen lät inte vänta på sig.

- 3 000 julbord sålde vi. Procentuellt är det jävligt bra i en kommun med 3 900 innevånare, säger Magnus Hansson och skrattar.

Christer Björkman

Succén återkommer i vinter. Christer Björkman återkommer med bandet Playboys, till dem ansluter denna gång Anne-Lie Rydé och dragshowartisten Rickard Engfors.

Traditionsenligt heter dock det stora dragplåstret Robert Wells. Den 25 augusti kommer han till Brännaberget, och denna gång har han med sig gästartisterna Roger Pontare, Brolle Junior och LaGaylia Frasier.

- Det kommer att bli mycket större än förra årets show, lovar Jessika Segerlund.

Hotellet har i år också tagit över driften av campingen, och på årets marknad kommer man att inta en naturlig plats i nöjesutbudet. Jessika Segerlund förklarar att det inte bara är öltältet som ska locka besökare.

-Vi kommer att ha hopptält, pool, Pippi Långstrump, Johnny Trollkarl, och Golddiggers som underhåller barnen med musik.

Underhållning i all ära, det är konferensverksamheten som håller hotell Grand Arctic flytande. Ann-Louise Larsson säljer skräddarsydda konferenspaket till företag och föreningar i hela Europa. Hon förklarar att det som drar mest gäster för tillfället är något man valt att kalla Floydkonferens.

- Deltagarna sätter sig till bords och tror att kockarna ska komma in och presentera menyn, men efter att menyn är uppläst får de göra maten själva under hela kvällen. Det är väldigt bra för att stärka samarbetet i en grupp, förklarar Ann-Louise Larsson.

7 500 gäster

Förra året hade hotellet 6 000 gäster, och i år siktar man på
7 500. Framtiden ser ljus ut för ett hotell som för bara några år sedan såg ut att gå under.

- Vi uppfyller gästernas förväntningar när de kommer, jag tror att det är mycket det som gör det, säger Ann-Louise Larsson och Magnus Hansson sammanfattar:

- Högre servicegrad, mindre och personligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om