Sedan ett par år tillbaka har bärodlaren Holger Henriksson i Rödupp utanför Överkalix odlat jordgubbar i tunnlar för att förlänga säsongen. Och i år har han lyckats få fram de första mogna lagom till midsommar.
– I år är det tidigaste vi varit igång. Vi har hållit oss till sorten Polka, men nu har det kommit sorter som är tidigare och vi har jagat de här sorterna som är söta och goda, säger Holger Henriksson.
Men de senaste dagarnas kyla bekymrar honom.
– Allt stannar ju upp. Det är ju lite hopplöst, det var ju samma i fjol, säger han.
Men faktum är att kalla nätter inte är helt dåligt för smaken hos jordgubbarna.
– Jordgubbar ska inte ha mer än 24 grader varmt, riktigt varma somrar blir det en form av brådmognad, säger Holger Henriksson.
– De blir sötare när det är kallare på nätterna. De mognar saktare och bygger upp ett sockerförråd i sig för att klara sig.
Självplocket ute på fälten kan dröja.
– Det kan nog bli till början av juli, säger Holger Henriksson.
Den korta säsongen gör att Norrbottensodlarna av jordgubbar behöver använda mindre bekämpningsmedel än odlarna i södra Sverige.
– Vi har så kort kultur, bara drygt en månad. Det är stor skillnad mot neröver. Också har vi ett väldigt litet insektstryck, säger Holger Henriksson.
De närmaste dagarna börjar försäljningen av de Norrbottensodlade jordgubbarna från tunnlarna, så att de kan fylla borden till midsommar. Kostnad?
– Det blir väl en 50 kronor litern, säger Holger Henriksson.