Möt Britt-Marie: ”Jag tror hon gillar namnet”

Minns ni Helena Liljebäck och hennes familj i Stråkan som i höstas ordnade en auktion där högstbjudande skulle få döpa årets första kalv? Nu är kalven född och döpt till Britt-Marie. ”Jag tror hon gillar namnet. Jag gör det i alla fall”, säger 24-åriga Helena Liljebäck och klappar om ”Lill-Brittis”.

Foto:

ÖVERKALIX2017-04-28 18:33

Idén om att ordna den något udda nätauktionen kom hon och hennes syster på i samband med radioprogrammet Musikhjälpen. Insamlingen ifjol gick till skolgång för barn i krigsdrabbade områden.

– Vi fick in fem-tio bud på bara några dagar. Det högsta var på 1975 kronor och kom från en kvinna i Mellansverige. Hon gav det i julklapp till sin mamma som sedan uppkallade kalven efter sig själv, säger Helena Liljebäck.

Namnet blev dock inte klart förrän den 12 mars då Britt-Marie kom till världen – och visade sig vara just en flickkalv.

– Allt har gått bra sedan dess. Både kalven och mamman är så duktiga, säger Helena Liljebäck.

En närmare titt i kalvarnas ”rastningshage” avslöjar att Britt-Marie är en är en synnerligen pigg krabat som gärna tar krumsprång, nosar på gårdens katt och smakar på besökares anteckningsblock.

– Ja, hon är ganska social, säger Helena Liljebäck och skrattar.

Vinnaren av budgivningen erbjöds även att komma och hälsa på kalven. Blir det av?

– Jag vet inte ännu. Men vi har skickat bilder och mejlat en hel del. Hon tycker att lilla Britt-Marie är väldigt söt och har hälsat till henne.

Men vad händer med Britt-Marie framöver. Hon är ju ändå en köttko…?

– Hon kommer så småningom att slaktas. Men först ska hon själv hinna få flera kalvar. Eftersom mjölken inte tas från köttkor får de ju också gå med sin mamma ganska länge, säger Helena Liljebäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om