Mindre grupper på Mannhemsskolan

Nu går man vidare. Bland annat med mindre elevgrupper på Mannhemsskolan. Diskussioner pågår också kring en omorganisation på Innanbäcksskolan.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Överkalix2007-04-21 00:00
Arbetet med att förbättra skolverksamheten i Kalix går framåt. Det menar kommunens rektorer och berörda politiker som under två dagar samlats till team building- och diskussionskonferens i Överkalix.



Det är den svidande kritiken efter Skolverkets inspektion ifjol och en kritisk konsultrapport som lett till kraftsamlingen. Men en hel del har hänt sedan dess, försäkrar Kalix rektorer och politikerna i barn och grundskolenämnden. Till exempel har konkreta arbetsmål som ska vara lätta att följa upp tagits fram för skolorna, med läroplanen till grund. För förskolans del innebär det att man nu jobbar mer utifrån barnens egen grund än efter fastlagda planer. Ofta inom olika teman.

- Här är Anna-Lena Larsson som är ny förskoleutvecklare sedan i höstas en viktig spindel i nätet, säger Siw Pehrsson, rektor för Innanbäckens förskola och skola.

Mindre arbetsgrupper

Mycket annat är på gång. I tisdags bestämdes att högstadieeleverna på Mannhemsskolan från och med i höst ska delas in i mindre arbetsgrupper med max sjutton elever i varje, för ett förbättrat arbetsklimat. Några extra resurser ska dock inte ges. Förslaget, som kommit från lärarna själva, bygger i stället på ökat samarbete mellan lärarna i arbetslag och att en större del av lärarnas arbetstid disponeras med eleverna.

- På andra ställen har det visat sig att merarbetet minskar när arbetsmiljön blir bättre. Så på så sätt ska det inte bli någon större arbetsbörda för lärarna, säger Ingegerd Dahlgren, rektor på Mannhemsskolan och områdesrektor för östra delen i Kalix.

Andra diskussioner handlar om att göra om Innanbäckens högstadieskola till en klass
6 - 9-skola.

Förbereder förändring

- Vi har som på många andra håll tappat i elevunderlag. Men det handlar inte bara om att fylla ut lokaler utan också om att få till en bra pedagogik, säger skolans rektor Anders Morin.

Om förslaget går igenom gäller det sjätteklassarna från Ytterbyn, Påläng, och Innanbäcken, från hösten 2008.

- Eftersom det inte går att ha samma pedagogik som för klass 7 - 9 krävs ju en del förberedelser, förklarar Morin.

Vidare ska satsningar på ute- och innemiljön på Mannhemsskolan göras, i två steg där man börjar med utemiljön. Pengarna ska tas från de tre miljoner kommunen beräknar spara på att lägga ut kosthanteringen på entreprenad.

- De ska gå till både Innanbäcksskolan och Mannhemsskolan, säger Håkan Nyman, ordförande i Barn- och Grundskolenämnden, och berättar att Mannhemsskolan för övrigt ska slås ihop till ett rektorsområde med en budget, i stället för två som nu.

Positiva reaktioner

Reaktionerna på det som gjorts har hittills varit positiva bland elever, föräldrar och lärare, menar rektorerna. Enligt t.f. skolchef Inger Ingesson finns också tecken på en ökad kunskap hos eleverna.

- Vid vårens nationella prov för landets femteklassare låg Kalixeleverna på ett rikssnitt. Det är bra efter att ha legat långt under tidigare, säger skolchefen. Med ledning av höstbetygen tror hon dessutom att fler niondeklasselever än tidigare kommer att klara behörighetskraven till gymnasiet i år.

En positiv del har varit den sommarskola som i fjol startades för niondeklassare som behöver hämta upp kunskaperna inför gymnasiet. Den fortsätter därför i sommar och utvidgas även till att gälla elever i årskurs åtta. Fortsatt drogförebyggande arbete, samarbete med föräldrar och en utvecklad elevhälsoorganisation där pedagoger, skolsköterskor, kuratorer och andra kompetensgrupper samverkar är andra bitar.

- Hittills har mycket handlat om att städa till efter det som varit. Nu kan vi arbeta framåt. Ingenting är färdigt, men det känns att vi är på gång, säger skolchef Inger Ingesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om