Innan helgen berättade NSD om glädjen över att Concentus i Kalix AB går in som ny ägare till konkursade Isolamin AB i Överkalix. Men det finns smolk i glädjebägaren. Enligt konkursförvaltaren Anders Bergmans bouppteckning kan kommunens värmeverk knappast räkna med få tillbaka de drygt 1,6 miljoner kronor som Isolamin är skyldigt till värmeverket. Fordringar som enligt kommunen har fakturerats från november ifjol och framåt.
VDn för Överkalix värmeverk AB, Kenneth Sköld, har inte gått att nå för en kommentar. Men ordförande i värmeverkets styrelse, Gunnar Liljebäck (C), medger att läget inte är bra:
– Vi har ju nästan ingen vinst. Så visst har det betydelse.
Han berättar att man från värmeverkets sida försökte ta tag i situationen några veckor innan Isolamins konkurs i slutet på april:
– I mars hade vi ett möte och kom överens om att företaget skulle betala en fast summa varje vecka eller månad för att komma ikapp.
Anledningen till att man inte har dragit åt bromsen tidigare menar han är att verkstadsföretaget genom åren har haft betalningssvårigheter men alltid lyckats lösa det:
– Men det är väl dumt att vi inte har hållit efter det där.
Värmeverkets omsättning har under de tre senaste tre åren legat på cirka 16 miljoner kronor. Vinsten för räkenskapsåret 2015 uppgick till 871 kronor. Något som gör fjärrvärmeverket känsligt är de relativt få kunderna – omkring 400 stycken. Samt prispressen från bergvärme och andra energialternativ.
Vad betyder den här förlusten för kunderna – höjt pris?
– Det tror jag inte. Vi kan inte höja priset. Det finns inte någon marknad för det.
Hur ska det lösas då?
– Vi får ta från det kapital vi har, säger Gunnar Liljebäck.
Fjärrvärmeverket är inte heller den enda som drabbas av Isolamins konkurs. Bouppteckningen visar på tillgångar för 17,9 miljoner kronor (främst industrifastigheten och kundfordringar) och skulder på 50 miljoner kronor – vilket innebär ett minus på 32 miljoner kronor.
Störst fordran på 22 miljoner har Handelsbanken som kan räkna med utdelning i ”viss omfattning”.
Värre ser det ut för de många leverantörerna. De har fordringar på allt ifrån någon hundralapp till miljoner. Här finns såväl lokala parter som Mats Johanssons Åkeri och Överkalix IF till storföretag som SSAB.
Staten gör anspråk på 9,4 miljoner för skatter, avgifter och löner åt de anställda.