Mer salt i silon

Länsstyrelsen har gett Vägverket bakläxa om sandsilon i Kangis.Trots detta fortsätter Vägverket att lagra salt i silon.- Det skapar oro i byn. Vi är rädda om våra vattentäkter, säger Thord Larsson, en av byborna.

Foto:

ÖVERKALIX2008-10-11 06:00
I april 2007 berättade NSD om oron i Kangis. Utan att informera byborna och kommunen hade Vägverket fyllt stora mängder salt i sandsilon.
Byborna protesterade och kommunen krävde att Vägverket skulle söka tillstånd hos länsstyrelsen. Kommunen ansåg att det fanns risk för att grundvattnet och närliggande brunnar skulle förorenas.
Olägenheter
Vägverket överklagade men i förra veckan fick kommunen och byborna rätt.
"Således kan det inte uteslutas att det finns risk att Er verksamhet orsakar grundvattenförorening i området, och att betydande olägenheter för människors hälsa eller miljön kan uppstå", skriver länsstyrelsens chefsjurist Patrik Havermann i sitt beslut.
Redan 1977 hade länsstyrelsen samma uppfattning och då backade Vägverket.
- Nog är väl miljökraven hårdare nu. Men 2006 började Vägverket plötsligt blanda salt i silon och det fortsätter dom med. I somras fanns det ett saltlass vid inlastningen till silon. Nu finns där brända träd, tallar som bränts av saltet, säger Thord Larsson.
Vattenprover
Han bor på nedre sidan av E 10 men har funderat på att flytta upp till Blå huset, vars brunn ligger bara 150 meter från sandsilon.
- Nu vet vi inte hur vi gör. Många brunnsägare är irriterade, vattenproverna har visat sämre värden och det borde tas nya prover.
Thord Larsson tycker det är bra att länsstyrelsen ställer krav.
- Men Vägverket borde inte få blanda salt i silon innan allt är klart. Man kan lagra saltet någon annanstans, det har man ju gjort tidigare.
Vägverket överklagar
Anders Lindström är miljöchef för Vägverket produktion i Sverige, med kontor i Umeå:
- Vi tycker inte att det borde vara några problem med att lagra saltet som vi gör i Kangis. Därför kommer vi att överklaga länsstyrelsens beslut till miljödomstolen i Umeå.
Byborna, kommunen och länsstyrelsen ser saltet som ett problem?
- Jo, precis. Men det har som regel gått bra, utan att det blir problem i omgivningen.
Lindström bekräftar att Vägverket fortsatt att fylla salt i Kangissilon.
Hur mycket salt finns där nu?
- Det har jag ingen uppfattning om. Men vi blandar bara fem kilo salt per ton sand - vanligt koksalt som man har på äggen.
Varje gång en åtta meter bred väg sandas åtgår det normalt 800 kilo salt på varje mil.
- Vi blandar i salt enbart för att sanden inte ska frysa ihop. Vi tycker vi har rätt att använda sandsilon och att det är bra, säger Lindström.
Han tycker det är helt i sin ordning att fortsätta med saltblandad sand i silon, trots länsstyrelsens beslut att det krävs tillstånd:
Inget tvärförbud
- Det har inte sagts att det är tvärförbud. Det kan dröja många år innan ärendet är avgjort, och så länge vi inte ser några problem fortsätter vi som tidigare.
Byborna är oroliga för sitt vatten?
- Ja.
Borde ni inte ta hänsyn till det?
- Jag har nyligen övertagit ärendet från en kollega och måste få sätta mig in i saken. Sedan får vi se hur det blir, säger Anders Lindström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om