Marknadsstart – då korades årets Överkalixbo

Armbrytning med 11-faldiga världsmästarinnan Heidi Andersson, prideparad, bungy jump och 100-årsjubileum. Årets sommarmarknad i Överkalix har kört igång. Inför fredagens invigning var den stora frågan: vem blir Årets Överkalixbo?

Trots att marknaden inletts med regn fylldes marknadsgatan snabbt av besökare.

Trots att marknaden inletts med regn fylldes marknadsgatan snabbt av besökare.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2024-07-19 19:15

Trots regntunga skyar vid marknadens öppnande på morgonen myllrade det snart av besökare. Framför stora scenen i blå parken väntade en hel del på att få veta vem som blir Årets Överkalixbo. Ett pris som i år visade sig gå till äkta makarna Ann-Christin och Kjell Granberg, ett par av eldsjälarna i All Time Cruisers. Den bilklubb som bland annat står bakom midsommarens årliga bilutställningsfest Midsummer Meet, lite vintrigare Midwinter Meet men även raggarbilsturer för de boende på Brännagården under nationaldagen.

– De lägger ner oräkneliga timmar på det bilklubben erbjuder, sa Överkalix IFs prisutdelare Leif Johansson.

Vinnarparet själv var glatt överraskat. 

– Vi blev väldigt förvånade. Men det känns jätteroligt, sa Ann-Christine Granberg. 

– Det sporrar till fortsatt arbete, tillade maken Kjell.

undefined
Årets Överkalixbor blev makarna Ann-Christin och Kjell Granberg, ett par av eldsjälarna i All Time Cruisers. Överkalix IF:s Leif Johansson delade ut priset.

Under invigningsceremonin avslöjades även vem som får kommunens kulturpris, vilket i år går till målaren och ikonmålaren Monika Pohjanen. 

– Särskilt roligt att få det just nu när jag har en utställning på Brännvalls Café med målningar med motiv från min barndom på 1950-talet, sa kulturprisvinnaren leende.

Marcus Svedjestrand, ordförande för Överkalix IF, idrottsföreningen som arrangerar marknadens knalledel och som just nu firar 100 år, var efter halva fredagen mer än nöjd med årets marknadsstart:

 – Jätteroligt att det kommit så här mycket folk trots regnet i början. 

Antalet marknadsplatser har enligt Svedjestrand ökat från 85 ifjol till ett hundratal i år, även om själva området komprimerats. En nyhet är prova på-laserskytte i Skidskytteförbundets eventvagn. För första gången någonsin gästar dessutom föreningen bakom Flakasand rock-och bluesfestival marknaden med ett öltält med levande musik. På aktivitetsprogrammet – som till stor del ordnas av Överkalix kommun – stod under fredagen en färgsprakande Pridefestival arrangerad av RFSL Norrbotten. 

undefined
Marknaden i Överkalix körde igång med ett färgglatt Pridetåg.

 

undefined
Pridetåget som gick genom marknaden möttes av stora leenden.
undefined
Rebecca Digervall, RFSL Luleå och Norra Norrbotten, var en av de som gick i årets Prideparad under marknaden i Överkalix.

På lördagen håller 11-faldiga världsmästarinnan i armbrytning Heidi Andersson, i armbrytartävling. Kvällstid vankas nöjen på Brännaberget och hotellet. 

undefined
Elisa Hangasjärvi, 7 år, tyckte bungy-jump var toppen.

Hur märker marknadsbesökarna av ÖIF:s 100-årsjubilem? 

– Mitt emot Folkets hus kan marknadsbesökarna sätta sig ned och se non stop-film och bilder från föreningslivet genom åren, säger Marcus Svedjestrand. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!