Med säker hand sticker Maria Karlström in nål efter nål genom huden i örat på sin patient samtidigt som hon berättar att öronakupunktur är en säker och evidensbaserad behandling mot klimakteriebesvär.
Akupunkturen är en av flera möjliga behandlingar som Maria Karlström kan ge till personer som söker hjälp för klimakteriebesvär. Hon har i dagarna öppnat Region Norrbottens första renodlade klimakteriemottagning vid hälsocentralen i Överkalix.
– Jag har jobbat som barnmorska i Överkalix i många år, det känns fint att också kunna erbjuda hjälp till kvinnor i flera av livets faser, säger Maria Karlström och berättar att mottagningen vänder sig till kvinnor i hela östra Norrbotten i första hand.
Behandlingen är individbaserad och utgår ifrån kvinnans besvär och behov.
– Jag börjar med ett bedömningssamtal, det är viktigt att ta reda på om det finns någon bakomliggande sjukdom som exempelvis kräver provtagning. Information om klimakteriet är nästa steg, vi har ganska låg kunskap om olika klimakteriebesvär. ”Ingen har berättat att ledvärk kan vara ett klimakteriebesvär!” får jag ibland höra.
Maria Karlström säger att många framför allt förknippar vallningar med klimakteriet, men i själva verket är såväl försämrat psykiskt mående, ledbesvär som förändrad sexdrift, kroppsförändringar och sömnsvårigheter betydligt vanligare besvär. Detta enligt Womnis klimakterierapport 2024, med svar från drygt 41000 kvinnor.
– Jag kan ge behandlingsförslag. Lokalt verkande hormonbehandling kan göra underverk för slemhinnorna i underlivet, men alla kan och vill inte använda hormoner. Då är det bra att veta att det finns alternativ.
Maria Karlström har i dagarna tagit emot sitt första besök på klimakteriemottagningen. Hon har sen tidigare träffat många av traktens kvinnor i samband med graviditet och barnafödande. Under åtta års tid var hon, som enda barnmorska, stationerad i Överkalix under tre dagar i veckan.
– Jag har jobbat för regionen i Luleå och Kiruna, för ett privat vårdbolag och nu senast som bemanningsbarnmorska runtom i landet. Jag ville bland annat få chansen att jobba nära min äldsta dotter och mina barnbarn, som bor i Göteborg. Men jag är också en person som gillar äventyr och har hunnit arbeta i såväl Västerbotten som Kronoberg, säger Maria som också har ett ”fast sommarjobb” i Visby sedan många år.
– Jag älskar Gotland och har tillbringat min sommarsemester på barnmorskemottagningen i Visby i åtta år nu, och i sommar åker jag dit igen. Eftersom jag jobbar ensam i Överkalix känns det viktigt att ibland få jobba tillsammans med kollegor i samma profession. Det är viktigt med nätverkande. Det är dessutom kompetenshöjande och lärorikt att se hur man jobbar i olika regioner. Jag plockar russinen ur kakan.
Maria Karlström berättar att Lycksele, med landets minsta förlossningsavdelning, imponerade med att ha egna kulturdoulor. När det gäller kvinnosjukvården i Norrbotten konstaterar hon att vi är duktiga på att hålla det friska friskt.
– Varken pubertet, graviditet eller klimakteriet är ju sjukdomar. Det är naturliga transitioner som jag kan hjälpa till med att lotsa kvinnan igenom.
Förutom att Maria Karlström ansvarar för mödravård och klimakteriemottagning i Överkalix stöttar hon också mödravården i Kalix vissa dagar i månaden.