Mammografivagnen rullar igen

Efter flera års frånvaro – nu rullar mammografivagnen till Överkalix, Övertorneå och Arjeplog igen. Men hur länge är oklart.

TREVLIGT. Det sa en förbipasserande om att mammografivagnen åter står uppställd i Överkalix. ”Kul för oss också”, tycker mammografisköterskorna Ruth Artursson och Helene Holmström.

TREVLIGT. Det sa en förbipasserande om att mammografivagnen åter står uppställd i Överkalix. ”Kul för oss också”, tycker mammografisköterskorna Ruth Artursson och Helene Holmström.

Foto: Maria Engström Andersson

ÖVERKALIX2017-02-07 22:02

Som många säkert minns var missnöjet stort när landstinget för ett antal år sedan beslöt att ställa in turerna med mammografivagnen till Överkalix, Övertorneå och Arjeplog. Orsaken till protesterna var att kvinnorna på orterna skulle få längre resväg till undersökningarna. Desto gladare var minerna i måndags när den rosa-vita vagnen åter stod parkerad utanför Hälsocentralen i Överkalix.

– Det är bara att glädjas så länge den finns, sa Helene Holmström – en av de två mammografisköterskorna som följer med vagnen.

I en månads tid ska vagnen stå kvar i Överkalix. Sedan går färden vidare till Övertorneå. Innan jul var den i Arjeplog. Men hur länge den sedan fortsätter att rulla är oklart. Redan när landstingspolitikerna efter förra valet tog beslutet att återinföra turerna var planen att samtliga mammografivagnar i länet ska avskaffas inom några år. Istället är tanken att inrätta fasta mammografienheter på länets sjukhus.

– Enligt politikerna kanske det bara blir en vända. Sedan får vi se, säger Janet Åman, enhetschef på mammografienheten på Sunderby sjukhus.

Problemet enligt henne är den nya digitala tekniken.

– Den är både känslig och resurskrävande, säger Janet Åman.

För att vagnarna ska kunna användas har därför nya uppställningsplatser fått byggas och speciella teknikskåp installeras på de tre aktuella orterna. En satsning på 750 000 kronor.

– Nu står vi inför en ny teknikförändring. Då är det inte säkert att det är möjligt att vagnarna kan anpassas, säger Janet Åman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om