På Olofssons bageri har lokala råvaror och närodlat blivit allt vanligare i produktionen.
– Det finns så mycket här uppe som vi kan ta till vara på och jobba med, säger Bengt-Olof Olofsson, vd och delägare av bageriet.
Till brödet används kallkällvatten från Halljärvs kallkälla, bär köps in från lokala bärföretag och smöret kommer med transporter från Norrmejerier. Lastbilarna tar sedan med sig bröd på vägen tillbaka och kör ut det till livsmedelsbutikerna för att gynna både ekonomi och miljö.
– Det är bra att hjälpas åt. I det lilla perspektivet.
Tidigare kom mjölet från Strängnäs, vilket innebar långa transporter. Nu används lokalt kornmjöl i tunnbrödet.
– Jag tog kontakt med Gunnar Liljebäck på lantbruket under våren, säger Bengt-Olof Olofsson.
Liljebäcks lantbruk med omkring 40 kor ligger några kilometer norr om bageriet, precis vid Kalixälven, och har gått i arv i släkten i generationer. De senaste tio åren har lantbrukaren Gunnar Liljebäck också odlat spannmålen havre, rybs och korn, varav det sistnämnda upptar 40-50 hektar. Det användes tidigare mestadels till djurfoder, men nu har bageriet köpt en del av den totala årsskörden på omkring 100 ton.
– Tio ton korn har skickats till bageriet och de har beställt ytterligare tio ton, säger Gunnar Liljebäck och är positiv till samarbetet med ett lokalt företag.
– Det innebär bland annat kortare transporter och arbetstillfällen på orten. Lokalproducerat betyder också att konsumenterna har större möjlighet att se hur deras mat produceras. Förhoppningsvis väljer konsumenterna de här produkterna.
Mjölet skickas till Utajärvi i Finland där det mals.
– Vi jobbar med världens nordligaste, kommersiella kvarn, säger Bengt-Olof Olofsson.
Bageriet har fått förfrågan om att tillverka produkter av havre och rybsolja och Bengt-Olof Olofsson är öppen för ett utökat samarbete med lantbrukaren. Den tuffa period som företaget genomgick de första månaderna under coronapandemin är som bortblåst. Försäljningen har till och med ökat, berättar delägaren.
– Nu säljer vi ungefär 20-25 procent mer i veckan än innan pandemin.
Bengt-Olof Olofsson är positiv till framtiden. Små, lokala företag som Olofssons bageri har ofta svårt att konkurrera med de stora företagens massproduktion, någonting som håller på att förändras, tror Bengt-Olof Olofsson.
– Jag upplever att många uppskattar lokala leverantörer på ett annat sätt än innan coronapandemin. Man har pratat om att stötta små, lokala företag. Det känns som att det småskaliga har intensifieras under perioden som har varit, säger han och tillägger att det finns andra värden som förtjänar att uppskattas än priset.
– Att arbeta med lokala aktörer blir inte det billigaste alternativet, men det tillför produkterna en unik prägel. Vi kan inte konkurrera med de stora drakarna om den billigaste kakan. Vi måste göra den bästa kakan.
Livsmedelskedjorna verkar också intresserade av lokala leverantörer och Bengt-Olof Olofsson hoppas att fler kunder runt om i landet snart kommer få tillgång till produkterna, någonting som blir verklighet på den rikstäckande marknaden.
– Som det ser ut nu så kommer tunnbrödet med lokalt kornmjöl att finnas tillgängligt på både Ica Sverige och Coop Sverige efter årsskiftet, säger han.