Försiktig ljusning för kommunens ekonomi

Trots coronapandemi, tuffa ekonomiska sparkrav och minussiffror för alla verksamheter ser kommunens ekonomiska resultat för 2020 ut att bli bättre än väntat. Men bägge kommunalråden varnar för att andas ut. "Vi är inte i mål", säger Leif Nilsson (S).

Kommunalrådet Anne Jakobsson (S) i Överkalix törs inte andas ut trots att det ser ut som att kommunen kommer att gå med plus i år.

Kommunalrådet Anne Jakobsson (S) i Överkalix törs inte andas ut trots att det ser ut som att kommunen kommer att gå med plus i år.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2020-09-29 09:04

Det var vid måndagens fullmäktigemöte som delårsbokslutet för 2020 behandlades. Enligt det ser kommunens resultat för i år ut att landa på ett överskott på 6 miljoner istället för de 5,7 miljoner man räknade med när budgeten klubbades igenom förra året. Ett läge man inte direkt har varit bortskämd med de senaste åren.

– Ifjol pratade vi om ett minus på drygt 22 miljoner kronor för 2019. Så utifrån det har vi börjat resan framåt, säger Leif Nilsson och får medhåll av kommunalrådskollegan Anne Jakobsson (S).

Orsaken till de mer positiva siffrorna är främst en ökning av statsbidragen med 4,6 miljoner kronor. Något som till stor del hänger ihop med det nya skatteutjämningssystemet från november ifjol, men också med höjningar av andra statsbidrag. Andra anledningar är att kommunens skatteintäkter inte rasat i den mån som först förutspåddes i och med coronan, att kommunledningens pott för oförutsedda händelser inte har förbrukats – och att alla verksamheter verkar gå mindre back än väntat, även om minusen fortfarande kvarstår.

– Skolan är på väg att ta in det underskott som prognostiserades under våren. För sociala råder större osäkerhet eftersom kostnader tillkommit för individ- och familjeförvaltningen. Men det är ju inget som kan påverkas. Positivt är att äldreomsorgen under sommaren haft tillräckligt med personal, även på sköterskesidan, säger Anne Jakobsson. 

Håller prognosen i sig skulle underskottet från 2019 vara återställt. Utmaningar kvarstår dock. 

– Vi är mitt i en jätteomvandling för äldreomsorgen. För att få ned kostnaderna på sikt måste vi satsa pengar. Så vi står inför jättestora utmaningar. Men sköter vi dem på ett klokt sätt kan vi få en bra, till och med en bättre, äldreomsorg, säger Leif Nilsson. 

Under mötet antogs även budgeten för 2021-2024.  Vilket egentligen skulle ha gjorts i juni men sköts upp på grund av pandemin och det ovissa läget.  

– Ramarna blir i stort sett de samma som för i år, med justeringar för demografiska förändringar, priser och löner, säger Anne Jakobsson. 

Ett undantag är sociala omsorgsutskottet som tilldelas ytterligare 4,3 miljoner – pengar som ska täckas av ett ökat generellt statsbidrag på 2,2 miljoner samt ett öronmärkt statsbidrag till äldreomsorgen på 2,2 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!