Leif-Ivan klarade sig undan superorkanen: "Ett äventyr"

Nu är superentreprenören Leif-Ivan Karlsson och frun Susanne hemma i Sverige och Stockholm igen. Men nu är nästa orkan på väg.

Tillbaka. Leif-Ivan Karlsson är hemma från stormen i Florida och han och frun Susanne klarade sig oskadda.

Tillbaka. Leif-Ivan Karlsson är hemma från stormen i Florida och han och frun Susanne klarade sig oskadda.

Foto: Privat bild

Överkalix2017-09-20 06:00

Orkanen Irma drog in över Florida samtidigt som förre Överkalixbon Leif-Ivan Karlsson och frun Susanne var på plats i huset.

De landade ett par dagar innan orkanen nådde staden – och stannade kvar när den passerade.

– Familjen Parneviks flyr, men vi stannar. Vi har tittat på alternativen och beslutat oss för att möta stormen om den nu passerar över oss. Svarte Petter lurar vad än vi väljer, sa Leif-Ivan Karlsson då till Norrbottens Affärer.

Det innebar en helg utan elektricitet och vindar på i snitt 100 meter/sekund.

– Det är inte uppröjt än. Det var en jäkla katastrof och ingen fick leveranser. Bensinen och maten var slut, säger Leif-Ivan Karlsson som hann bunkra upp innan orkanen Irma nådde Florida.

Nu har de varit hemma i Stockholm i en vecka, men tankarna ligger fortfarande kvar i Florida.

– Vi flög hem på tisdagskvällen (för en vecka sedan). Det fanns ingen mat eller något på flyget för de hade inte fått sina leveranser, säger Karlsson.

– Tankbåtarna fick inte lägga till. Hamnen var stängd i Fort Lauderdale.

Hur såg det ut på plats?

– Väldigt skräpigt och eländigt. Vi var utan el hela helgen samtidigt som det var 35 plusgrader och 97 procents luftfuktighet. Första natten gick det inte att sova alls.

– Natten till tisdag lånade vi ett elverk och kopplade upp en byggfläkt på balkongen och då gick det att sova.

Hur gick det med huset?

– Vårat hus klarade sig eftersom att det är byggt att stå emot orkaner, men när vi kom ut med bilen på vägarna var det träd, trafikljus och kablar som hängde kors och tvärs överallt. Ett äventyr som jag gärna hade sluppit, men nu är man en erfarenhet rikare.

– Jag fick ett samtal från Florida i går (läs måndag) och det ligger fortfarande båtar i kanalerna överallt och i havet höll en lyxyacht på att sjunka.

Som om det inte vore nog. Nu drar nästa skräckorkan fram över de karibiska öarna, som inte hunnit hämta sig efter Irma. Den här orkanen heter Maria och rör sig i en hastighet på över 70 meter/sekund. Den har slagit till mot bland annat ö-nationen Dominica och Puerto Rico

– Jag hoppas att den inte drabbar oss igen i Florida och vi håller tummarna här hemifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om