Ledningen: ”vikarier kommer och går”

Enhetschefen Birgitta Emanuelsson anser inte att det är särskilt många som sagt upp sig den senaste tiden. Däremot har hon satt igång ett arbete för att förbättra personalens arbetsmiljö.

Roller. Socialnämndens ordförande Maria Nilsson (V) ser inga problem med sina roller. (Arkivbild)

Roller. Socialnämndens ordförande Maria Nilsson (V) ser inga problem med sina roller. (Arkivbild)

Foto: Stina Spetth

ÖVERKALIX2016-11-22 07:00

– Sen jag började för ett år sedan har fem ordinarie personal slutat. Sen finns det ett par stycken som valde att sluta på grund av sammanslagningen. Vikarier kommer och går, nu i höst fick jag veta att tre vikarier ganska hastigt hade lämnat sin nyckel och slutat. De hade sina skäl, säger hon.

Att det däremot finns problem i arbetsgrupperna, som numera är hopslagna, förstod Birgitta Emanuelsson redan i våras.

– Jag uppfattade att det fanns oro och ångest kring sammanslagningen. Jag förstod att här ligger det mycket som måste upp till ytan, så jag tog in en konsultfirma som vi hade en tredagarsutbildning med i april, säger Birgitta Emanuelsson.

I början av november avsattes ytterligare två dagar till att jobba med kommunikation och attityder i arbetsgruppen.

– Jag känner att mycket har lossnat nu och att vi är på rätt väg. Jag kommer absolut inte släppa det här. Vi jobbar för att alla ska känna sig bekväma med att kliva innanför dörren till hemtjänstlokalen på morgonen, säger hon.

Gällande personalens ifrågasättanden av Maria Nilssons lämplighet som administrativt stöd, tillbakavisar Birgitta Emanuelsson den interna kritiken.

– De tidigare gruppledarna har signalerat länge om att de inte orkar med sina arbetsuppgifter. Därför beslutade jag att inrätta det här uppdraget som administrativt stöd. Många av gruppledarnas tidigare arbetsuppgifter ingår i det uppdraget, till exempel att ta ut vikarier för inhopp på upp till 14 dagar. Men i övrigt tar jag hand om personalhanteringen, säger hon.

– Jag har inga problem med Maria Nilssons roller. När hon är på jobbet är hon en vanlig medarbetare, jag är chef till henne och hon ska behandlas som vilken medarbetare som helst. Det är en speciell situation, men det där måste vi hålla isär, säger Birgitta Emanuelsson.

Maria Nilsson själv ser heller inga problem med sina roller.

– Som nämndsordförande går jag aldrig ner i verksamheten, det är inte min uppgift att styra den. Sen är det lite lustigt att man efter dryga två år kommer på att jag inte passar in på grund av att jag är nämndsordförande, säger Maria Nilsson.

Hon tror att det är en viss okunnighet om hur en politisk organisation fungerar som ligger bakom kritiken.

– Jag trodde och tror fortfarande att vi är på väg åt rätt håll och ska kunna samarbeta för verksamhetens bästa. Jag har inte samma arbetsuppgifter som arbetsledarna hade, jag styr inte gruppen. Sen att många har slutat, så kan det bli i en omorganisation, säger Maria Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!