Hittills har nästan 6500 laxar och 300 havsöringar passerat laxtrappan i Jockfall. Det är ungefär dubbelt så många laxar jämfört med samma tidpunkt de senaste två åren, som anses som mycket svaga.
Totalt noterades 2023 knappt 8000 laxar i Jockfall.
– Vi vet inte hur det slutar ännu eftersom stigningen av "grilse", den mindre laxen som kommer senare på året, inte är inräknad, säger Stefan Stridsman, fiskeribiolog vid länsstyrelsen.
Årets stigning kulminerade i slutet av juni och början av juli, då över 500 laxar per dygn registrerades vid flera tillfällen.
– Vi ser att det hittills är förhållandevis mycket lekhonor och att fisken är fräsch och fin. Det är få skador. Så det ser ganska gynnsamt ut med lekfisk jämfört med de två tidigare åren, säger Stefan Stridsman.
Kan detta indikera att laxen är på väg mot en uppåtgående trend?
– Nej, det går inte att spekulera någonting. Men årets uppgång blir knappast mindre än de senaste åren i alla fall.
Under toppåren noterades nästan 20 000 laxar i Jockfall.
Vid laxtrappan i Lina älv har 514 laxar och tre havsöringar hittills räknats in. I fjol noterades cirka 1400 laxar i Lina älv.
I laxräknaren i Kattilakoski i Torne älv hade den 16 juli drygt 21 000 laxar noterats. Det innebär att även Torne älv går mot ett år som är bättre än föregående men fjärran från glansåren.
I Råne älv, där fisket stoppades efter midsommar, hade 57 laxar passerat räknaren i Gunnarsbyn i slutet av juni. Åren 2014-2019 hade Råneälven 2400 laxar i medeluppgång per år.