– Jag blev helt bestört. Det är de barnen jag jobbar med. Var finns medmänskligheten, säger Kenneth Wallenberg.
Själv arbetar han i Överkalix kommuns förberedelseklasser med barn från andra länder. Men han deltog inte vid torsdagens möte då politikerna i Överkalix Framtid avslöjade att de tvärvänt från sitt tidigare beslut att göra delar av gymnasieskolans/gamla elevhemmet till ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Detta efter ”oro på sociala medier” och ”bland folk på gatan”.
– Jag läste om det på fredagsmorgonen i NSDs nätupplaga. Först trodde jag inte mina ögon. Sedan har jag funderat hela helgen, säger Kenneth Wallenberg.
Läs mer: Politikerna tvärvänder om HVB-hemmet
Det han upprörts mest över är att politikerna motiverade den nya riktningen med att ”vi känner av de vibbar som finns” – och att flyktingrädslan inte ifrågasattes av en enda av de politiker eller de representanter som fanns på plats från skola och HVB-hemmen.
– Politiker får inte fatta lättvindiga, populistiska beslut. De måste ha civilkurage. Deras roll är inte att spä på rädsla utan att våga ta diskussionen och hjälpa till att överbrygga den, säger Kenneth Wallenberg.
Här ser han Peter Larssons, BUNs moderate ordförandes, uttalanden som särskilt allvarliga. Bland annat uttryckte han sig negativt kring lämpligheten i att ha vuxna SFI-elever på skolområdet. Men han sa också att: ”Vi i BUN är inte överraskade (över oron kring ett HVB-hem på skolområdet, NSDs anm.). Så vi är nöjda att vi slipper ha det här i gamla elevhemmet”.
– För mina elever är sådant där jättetråkigt att höra. Själv ifrågasätter jag Peter Larssons moraliska kompass. Jag tycker att han måste fråga sig om han kan vara kvar som ordförande i BUN, säger Kenneth Wallenberg.
För egen del har han har han positiva erfarenheter från de ensamkommande flyktingbarn, kvotflyktingar och asylsökande ungdomar som han möter i jobbet:
– De är hjälpsamma, har ofta en stor respekt för äldre och kan bidra med mycket till Överkalix. De som är oroliga får jättegärna komma och hälsa på oss i skolan.
Han berättar att man dagligdags jobbar med värdegrunder och allas lika värde – precis som i alla klasser. Extra roligt tycker han det är när han träffar på sina gamla elever i kassan i affären eller i omsorgen och ser att det går bra för dem:
– Nyckeln för en lyckad integration är just att vi släpper in människor i gemenskapen, säger Kenneth Wallenberg.
Han tror att en majoritet av överkalixborna är beredda att göra det.
– Det finns så många som hjälper och tar de nyanlända till sina hjärtan, fast de hörs inte så mycket.
BUNs ordförande Peter Larsson har tagit del av kritiken, men har avböjt att kommentera.