Kritik mot SD-toppen: ”Skadar förtroendet för politiken”

SD-toppen Marianne Sandström får kritik efter NSD:s avslöjande om att hon hemlighållit sina personliga band till företagaren bakom bolaget som budat på kommunens hotell – samtidigt som hon själv deltagit i de politiska besluten och gång på gång överklagat beslutet att sälja till nuvarande arrendatorn.

Kommunens beslut att sälja hotellet i Överkalix till nuvarande arrendatorn har överklagats av Marianne Sandström (SD). Samtidigt har det visat sig att hon har personliga band till företagaren bakom bolaget som fick nej av kommunen.

Kommunens beslut att sälja hotellet i Överkalix till nuvarande arrendatorn har överklagats av Marianne Sandström (SD). Samtidigt har det visat sig att hon har personliga band till företagaren bakom bolaget som fick nej av kommunen.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2025-02-20 11:00

I tisdags kunde NSD berätta att sambon till Marianne Sandström, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Överkalix men även SD:s oppositionsråd i regionen, gjort fordonsaffärer med den ekobrottsdömde Landvetterföretagaren vars bolag budat på hotellet men nobbats av Överkalix kommun.

NSD:s källor säger också att paret har känt Landvetterföretagaren i flera år och att de har umgåtts privat.

undefined
SD-toppen Marianne Sandströms har själv deltagit i de politiska besluten och röstade nej till att sälja hotellet till nuvarande arrendatorn.

Avslöjandet får nu reaktioner i Överkalix.

– Jag tycker det känns jättetråkigt. Det skadar förtroendet för politik och politiker, eftersom det ger en bild av att politiker inte fullföljer sitt uppdrag att i första hand fatta beslut utifrån kommunens bästa, säger kommunalrådet Niclas Hökfors (S).

undefined
Förtroendet för politik och politiker skadas, säger Överkalix kommunalråd Niclas Hökfors (S) efter avslöjandet.

Han tycker att Marianne Sandström borde ha berättat, oavsett om hennes agerande bedöms som jäv eller inte:

– Särskilt som hon vid något tillfälle, när ett beslut skulle tas, fick frågan om det rakt ut.

undefined
Rättsexperten Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, har sagt till NSD att Marianne Sandströms agerande bryter mot regeringsformens krav på opartiskhet och skulle fällas av Justitieombudsmannen.

Rättsexperten Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, har sagt till NSD att han inte tror att Marianne Sandströms agerande rent juridiskt är att betrakta som jäv. Men han säger däremot att det bryter mot regeringsformens krav på opartiskhet och att SD-politikern skulle fällas av Justitieombudsmannen.

Ska ni JO-anmäla?

– Det är inget vi ännu tagit ställning till, säger Niclas Hökfors.

Även fler partiers företrädare i fullmäktige tycker att Marianne Sandström borde ha redogjort för sina kopplingar inför att beslutet skulle tas om att sälja hotellet till turismentreprenören och nuvarande arrendatorn, Johan Väisänen.

undefined
Från det egna lokala SD-partiet säger Ethel Landström att det inte stämmer att Marianne Sandström har några band till Landvetterföretagaren och att SD heller aldrig velat sälja till denne.
undefined
Kristina Olofsson (V) ser gärna att jävsfrågan prövas.
undefined
Stefan Granlund (C) tycker att Marianne Sandström borde ha redogjort för sina band, men säger också att det är lätt att vara efterklok.

– Det här är dåligt för kommunen. Det hade varit bra att veta, säger Kristina Olofsson (V) som gärna ser att jävsfrågan prövas.

Stefan Granlund (C) säger att han hajade till när han läste artikeln, men han tänker samtidigt att det är "lätt att vara efterklok".

Från det egna lokala SD-partiet säger Ethel Landström att det inte stämmer att Marianne Sandström har några band till Landvetterföretagaren och att SD heller aldrig velat sälja till denne, utan att målet är att affären ska gå lagligt till.

Marianne Sandström har förnekat att hon känner Landvetterföretagaren. Under NSD:s granskning har hon hävdat att de är Facebookvänner för att han kontaktat henne tidigt i hotellprocessen och att det är via honom hon fått insyn om kommunens agerande.

Detta har hänt

SD-politikern Marianne Sandström i Överkalix röstade nej till att sälja kommunens hotell till turismentreprenören Johan Väisänen och hon har tre gånger överklagat beslutet om försäljning, med argumentet att kommunen gynnar en enskild företagare.

Samtidigt har hon kritiserat kommunens hantering av en annan anbudsgivare, Landvetter parkering fastighet AB, som lagt ett högre bud på 8 miljoner kronor för hotellet. Bakom bolaget står "Landvetterföretagaren", en 47-årig man i Västsverige, som tre gånger dömts för grova skattebrott och bokföringsbrott, senast i december 2024 då han fick sex månaders fängelse och fem års näringsförbud.

NSD:s granskning visar att två företag som företräds av Marianne Sandströms sambo under de två senaste åren köpt nio fordon från ett bygg- och byggkonsultföretag som Landvetterföretagaren stått bakom. Sambon har också i sitt eget namn, hösten 2023, köpt ett släp från ett bilskrotsföretag som Landvetterföretagaren är verklig huvudman för.

Två av varandra oberoende källor med god insyn säger också till NSD att sambon och Marianne Sandström återkommande har umgåtts privat med Landvetterföretagaren med familj. Marianne Sandström förnekar att hon känner Landvetterföretagaren, medan sambon hävdar att de inte umgåtts ofta och att han tror att Marianne inte varit med.

Under NSD:s granskning har Marianne Sandström bekräftat att hon är vän med Landvetterföretagaren på Facebook och sagt att han kontaktat henne tidigt i hotellprocessen och att det är via honom hon fått insyn om kommunens agerande, som Marianne Sandström tycker gått felaktigt till. Enligt NSD:s källor har sambon och Marianne Sandström känt Landvetterföretagaren i flera års tid.

Källor: Bolagsverket, Transportstyrelsen, Skatteverket och domar i Acta Publica

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!