Strax innan jul ändrades rutinerna så att det inte längre bara går att promenera rätt in i kommunhuset i Överkalix. En som har märkt av skillnaden är den tidigare läraren och kommunrevisorn Tord Henriksson. I måndags när han skulle lämna tillbaka några nycklar var entrédörren från hallen och in till byggnaden låst.
– Ingen ur personalen kom heller och öppnade fast det verkade som om de såg mig. Jag tänkte att ”vad i herrans tid”, säger Tord Henriksson som löste det hela genom att ”smita in” när en annan person gick ut.
Av den tjänsteman han skulle besöka fick han sedan veta att besöksrutinerna ändrats:
– Han sa att man måste avtala en tid innan besök, och att anledningen är en speciell händelse. Det är något jag reagerar mycket starkt emot eftersom jag tycker att möjligheten till spontanbesök är viktig. Jag förstår att människor inte ska behöva känna sig utsatta på sin arbetsplats, men onda krafter får inte segra över öppenhet och demokrati, säger Tord Henriksson.
Enligt kommunchef Astrid Isaksson ska dock inte tillgängligheten begränsas av de nya rutinerna. Hon säger att enda skillnaden nu jämfört med tidigare är att besökare anmäler sig vid frontdesken i hallen:
– Personalen där ringer sedan upp till berörd person som kommer och hämtar besökaren.
Varför detta inte fungerade vid Tord Henrikssons besök vet hon inte. Men två mindre informationsskyltar har satts upp i entrén under veckan. En annan person som också har uppfattat att besök måste förbokas och som har hört av sig till NSD liknar kommunkontoret vid Fort Knox, och undrar varför olika regler ska gälla för kommunkontoret jämfört med kommunens övriga lokaler.
– Det här är nu en försöksperiod vi har fram till 6 februari, säger Astrid Isaksson.
Vad är bakgrunden?
– Det är en incident som inträffade före jul. Det handlade om skadegörelse. Mer specifik vill jag inte vara.
Har personal känt sig hotad?
– Det kan nog ha hänt några enstaka gånger, likväl som att hotfulla situationer kan upplevas på många andra arbetsplatser, säger Astrid Isaksson.
Med de nya besöksrutinerna hoppas hon på ökad trygghet.
– Andra fördelar är att sekretessbelagda papper hinner plockas undan och att besökarna får hjälp att hitta rätt på en gång, säger Astrid Isaksson.
Systemet används redan på flera andra håll i länet.
– Övertorneå har ett liknande system, liksom Piteå. Jag tror också att Jokkmokk har det. Men en utvärdering ska göras, säger Astrid Isaksson.