Kommunens hotellköp i förvaltningsrätten

Just nu anställs ny personal till hotellet i Överkalix. Samtidigt har förvaltningsrätten inte sagt sitt om kommunens hotellköp måste rivas upp.

Förvaltningsrätten har ännu inte sagt sitt om fullmäktiges beslut att köpa hotellet är rätt eller om det måste rivas upp. Samtidigt har nya arrendatorn fullt upp med att förbereda inför ett öppnande.

Förvaltningsrätten har ännu inte sagt sitt om fullmäktiges beslut att köpa hotellet är rätt eller om det måste rivas upp. Samtidigt har nya arrendatorn fullt upp med att förbereda inför ett öppnande.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2021-06-17 18:07

Det var i april som fullmäktige sa ja till att köpa ortens hotell, för att hyra ut det och sälja det vidare till turistparet bakom Explore the north. Redan innan dess gick Marianne Sandström, jurist och andra vice distriktsordförande i SD, ut och sa att beslutet kunde överklagas – vilket gjordes i slutet på maj. Hon anser att affären strider mot konkurrensreglerna. 

– Kommunen skyndade sig att köpa hotellet till ett underpris när priset drastiskt sänktes. Det gjorde att andra intressenter inte hann med. Sedan gynnas en särskild näringsidkare, säger Sandström som även menar att kommunen olagligt agerar bank – och att hyran som ska betalas av arrendatorn egentligen är amorteringar.

Hon är dessutom starkt kritisk till att hotellfastigheten ”lagts in” i ett eget bolag. En lösning som enligt henne används vid skatteplanering. Överlag beskriver hon hela beslutsprocessen som ”ett hafsverk” – och hänvisar till att såväl kommunens bolag som det arrenderande företaget har flera olika namn i avtalen: Överkalix fastighet AB/ Överkalix Fastigheter AB och Explore the North AB/ Explorer the North AB/ Explorer the North Holding AB – där de två sista har olika organisationsnummer:

– Man vet inte ens vilket bolag man har gjort affär med.

I kommunens yttrande beklagar kommunalrådet Anne Jakobsson (S) att fullmäktiges beslut anses otydligt – men skriver att det inte innebär att det är olagligt. Istället vidhåller hon att hotellet köpts till ett marknadsmässigt pris, att kommunens fastighetsbolag får äga fastigheter och att ingen privat aktör ville eller kunde köpa hotellet. Via telefon säger hon att det inte heller är fråga om några hyresfria månader för arrendatorn: 

– Ränta tillkommer på de pengar kommunen ligger ute med, och utöver det ska hyrestagarna stå för precis alla utgifter.  

När förvaltningsrättens dom kommer är oklart, enligt chefsrådman Anna Sivlér. Däremot har rätten avslagit begäran om att inhibera, omedelbart avbryta, fullmäktiges beslut. Något som görs utifrån en preliminär bedömning: 

– Man tittar krasst på det som anförts av parterna. Nu ska vi även titta på det som ytterligare anförts. Därför är det utifrån en inhibition svårt att säga hur den slutgiltiga bedömningen blir.

Hur ofta ändras bedömningen? 

– Väldigt sällan i den här typen av mål.

Hotellarrendatorn Johan Väisänen säger att överklagan är ”oerhört tråkigt” och att ”alla borde jobba för kommunens bästa”. 

Orolig att köpet ska rivas upp? 

– Nej, vi har fullt upp med annat. Just nu anställer vi folk till hotellet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!