Full fart i jordgubbslanden: "En perfekt sommar"

Juli är jordgubbarnas månad i Norrbotten för de som vill äta närodlat. Alla är inte nöjda med vädret för tillfället men odlaren Peter Henriksson är helnöjd: "Sommaren får högsta betyg", säger han.

Peter Henriksson, jordgubbsodlare. (Arkiv)

Peter Henriksson, jordgubbsodlare. (Arkiv)

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2023-07-21 10:00

Hos jordgubbsodlarna i Rödupp norr om Överkalix är det intensiva tider. Peter Henriksson hos Polcirkelbär svarar i telefonen med ena handen samtidigt som han betjänar kunder med den andra. 

– Det är bra tillgång på bär, vi har ett bra år. Det har gått lite långsammare nu när det blev kallare väder. Kalla nätter har samtidigt gjort att bären har ovanligt bra smak, säger han. 

De öppnade upp för självplockning i början av juli och trots att jordgubbarna växer på en rätt så avskild plats så är det många som hittar dit. 

– Det är många intresserade, platserna går åt nästan lite för fort. Första veckan då pratar vi nästan om tio minuter.

undefined
Peter Henriksson, jordgubbsodlare. (Arkiv)

Varifrån kommer folk?
– De kommer från hela Norrbotten plus att vi har en del turister från Finland, Norge, Tyskland och Frankrike. 

Kunderna som kommer har antingen bokat tid för självplock eller för att köpa färdigplockat. Pappa Holger Henriksson är ute i landen med gräsklipparen och visar var det är klart för självplockning. En del kunder plockar några hekto och andra tiotals kilon. 

Ann-Kristin Isaksson på Hushållningssällskapet i Öjebyn berättar att det finns ett tiotal jordgubbsodlare i Norrbotten som har försäljning och självplock. Hon menar att det skulle finnas utrymme för fler odlare.

– Det finns en stor efterfrågan på norrbottniska bär och självplock är populärt.

undefined
Ann-Kristin Isaksson på hushållningssällskapet.

Varför är odlarna så få?

– Det är ju mycket jobb med att sköta en jordgubbsodling. Man är väldigt beroende av väder och vind.

Vad ger du för råd till dem som vill odla jordgubbar själv?

– Man ska helst anlägga landet på våren, så att plantorna hinner etablera sig. Sen ska man tänka på att inte ha kvar dem alltför länge. Gärna byta ut efter tre, fyra år och sätta lite nya plantor varje år så att de håller sig fräscha. 

– För att motverka gråmögel är det bra om plantorna får lite avstånd, i en pallkrage skulle jag inte sätta mer än sex plantor, max åtta. Och om det är torra perioder så vill de gärna ha vattning, en planta i bra skick står emot angrepp bättre.

undefined
Jordgubbarnas tid är juli, i norr.

Jordgubbar finns av många olika slag, men de flesta sorter är framtagna på sydligare breddgrader och kan ha svårt med vintern i norr. 

Vilka sorter rekommenderas för odling i Norrbotten?

– Personligen så är min favorit 'Rumba'. Många som plockar gillar den också. Den kan frysa bort under vintern men det är en frisk sort och fina bär, goda. En gammal sort som 'Korona' är också väldigt god, men är mer känslig för gråmögel. 'Polka' är god och härdig, men också lite känslig för gråmögel, säger Ann-Kristin Isaksson.

Bland de som plockar jordgubbar i Rödupp är det främst den nyare sorten 'Sonsation' som landar i behållarna, berättar Peter Henriksson. Veckan som kommer efter denna räknar han med blir den mest intensiva på säsongen.

Skulle du själv välkomna fler odlare i norr?

– Jag välkomnar fler odlare. Det är få sorters jordgubbar som är anpassade för att odla på den här breddgraden. För att vi ska lyckas så har vi omfattande försöksverksamhet. En sort som funkar bra söderut funkar inte säkerligen bra här. Det är viktigt att kunna dra lärdomar av varandra. I år provar vi tolv nya sorter här. 

Vad ger du för betyg på den här sommarens väder hittills, med jordgubbsglasögonen på?

– Med jordgubbsglasögonen på så är det en perfekt sommar skulle jag säga. Lagom varmt och inte så mycket regn. Högsta betyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!