Hon vill mörklägga byarna för att skåda stjärnhimlen

Miljöpartisten Maria Lendi Holmberg vill släcka gatuljusen i Överkalix - åtminstone i byarna."Detta för att kunna se på stjärnorna och norrskenet", skriver hon till kommunstyrelsen.

Foto:

ÖVERKALIX2008-10-02 06:00
Maria Lendi Holmberg är suppleant i kommunfullmäktige i Överkalix.
Då hon fortfarande bor i Luleå och inte lyckats få arbete i Överkalix säger hon nu bort sitt förtroendeuppdrag.
"Det är bättre att någon på orten får tillfället att påverka", skriver hon till politikerna i fullmäktige.
I Styrmans fotspår?
Förslaget om gatuljusen har Holmberg skickat till kommunstyrelsen:
"Släck gatlysen i kommunen kl 21.30. Eller i alla fall ute i byarna. Detta för att kunna se på stjärnorna och norrskenet, en tillgång som vi har på landsbygden och här i norr. Skulle vara bra om Överkalix kommun kunde vara först. Att se något som en möjlighet i stället för en nedragning är positivt. Detta är en bra marknadsföring av kommunen."
Holmberg ser även kulturella fördelar med att släcka ned. Själv har hon länge föreslagit att kommunen ska ordna lokaler för större utställningar med mera.
Ekonomisk omfördelning
"Eftersom jag har en vision att Teliahuset kan bli ett Konsthantverks- och kulturhus så har jag funderat en tid på hur man kan omfördela ekonomin, så att denna vision kan bli verklighet och att kommunen vågar ta steget."
Hon hoppas att även övriga kommunpolitiker ska tänka positivt:
"Kanske ni har andra ideer på hur man kan omfördela ekonomin, så att Överkalix kan profilera sig mer inom kultur och turistisk verksamhet? Tack för denna tid", avslutar Holmberg sitt öppna brev.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om