Förslaget om att höja politikernas ersättning för förlorad arbetsinkomst från dagens 75 procent till 100 procent var otvivelaktigt den fråga som debatterades mest. Något som socialdemokraterna ser som rena jämställdhets- och kvinnofrågan:
- De som jobbar inom service, vård och omsorg är till största delen kvinnor och de största förlorarna vid dagens system, eftersom de inte bara kan ta ledigt ett par timmar utan i stället får en hel dags avdrag eller mer. Jag har själv gått minus vartenda år sedan jag började i politiken 1994, sa kommunalrådet Birgitta Persson.
Ett förvillande vridande av siffror, menade en samlad opposition som krävde att de arvoden som tillkommer för tjänstgörande ledamöter också ska räknas med.
- Räknar man med dem går jag i vinst just nu. Och detta i ett läge då vi knappt får skola och äldreomsorg att gå ihop, sa Mikael Larsson som inte lät sig blidkas av att andra norrbottenskommuner redan ligger på den högre procentsatsen.
Tvärtom brast det för vänsterpartiets gruppledare när det något senare blev dags att besluta i en annan omstridd fråga: socialdemokraternas förslag om en höjning av det kommunala partistödet.
- Partiet med guldbyxor har pratat. Först blir det en ökad kostnad på 300 000 för den höjda ersättningen av förlorad arbetsinkomst. Sedan kommer det här - vilket innebär minst 120 000 kronor till. Dessutom tillkommer bygget av en fotbollsplan för ytterligare 300 000 kronor, sa Mikael Larsson som ville veta varifrån pengarnas ska tas - och sedan bad socialdemokraterna skämmas.
Fortsatt diskussion
Till sist klubbades ändå förslaget igenom, vilket innebär en höjning av partistödet per mandat multiplicerat med 25 procent av prisbasbeloppet. Reserverade sig gjorde C, FP, MP, M och V. När det gäller den höjda ersättningen för politikernas förlorade arbetsinkomst fortsätter dock diskussionerna, efter att oppositionen åberopat en minoritetsåterremiss.
- Jag vidhåller att ingen som får avdrag i tjänsten ska förlora på att vara politiker. Men en översyn av arvodena behövs, så ett förslag om det kommer till nästa KF, sa Birgitta Persson som försäkrade att hon inte skämdes, varken över detta eller höjningen av partistödet:
- Nej, däremot borde kanske de som suttit i fullmäktige och inte indexreglerat partistödet en enda gång sedan det infördes 1986 skämmas.