Efter konkursen – nu äventyras turistsatsningen

Många har reagerat när de sett att turistanläggningen börjat rustas upp. Men efter Polarfönsters konkurs riskerar nu satsningen att gå i stöpet – sedan konkursförvaltaren lagt beslag på familjeföretagets redan betalda fönster. En smäll på hundratusentals kronor. ”Vi känner oss ganska knäckta”, säger 43-åriga Gabriella Eriksson.

Hela satsningen på turistanläggningen vid polcirkeln i östra Ansvar riskeras i och med att Polarfönsters konkursförvaltare lagt beslag på de fönster som Gabriella Eriksson och hennes sambo köpt och skulle ha satt in till sommaren.

Hela satsningen på turistanläggningen vid polcirkeln i östra Ansvar riskeras i och med att Polarfönsters konkursförvaltare lagt beslag på de fönster som Gabriella Eriksson och hennes sambo köpt och skulle ha satt in till sommaren.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2024-02-20 11:00

Det var våren 2021 som hon och sambon Rickard köpte turistanläggningen i byn östra Ansvar vid väg 392 mot Jockfall. Säljare var de ryska ägarna som även ägt hotellet inne i Överkalix. Läget intill polcirkeln och Kalix älvs fiskevatten fick paret att satsa, trots att anläggningen länge stått tom. 

–Under pandemin och lock downen vallfärdade många till naturen. Då såg man verkligen naturturismens potential, säger Gabriella Eriksson. 

Paret köpte även gamla skolan i byn Boheden, där en husvagns- och husbilsklubb länge haft verksamhet. Via sitt fastighets- och turistföretag Wellness 24 AB har de sedan börjat renovera bägge ställena, samtidigt som de i somras öppnade campingen på Boheden. 

– När det gäller polcirkelanläggningen har vi inte velat gå ut med något innan vi hunnit längre. Men tanken har varit att hitta en arrendator för natur- och fisketurism. Alla som hittills varit inblandade tycker att det är jättekul att den rustas upp, säger Gabriella. 

Ett stort arbete är bytet av ett 50-tal fönster och dörrar. Det påbörjades ifjol och skulle ha fortsatt till sommaren.  Men riskerar nu att stoppas, enligt Gabriella. Orsaken är att det företag som sålde fönstren i fjol somras, Polarfönster AB, gick i konkurs i mitten av januari i år. Och att närapå hälften av fönstren – enligt en överenskommelse med fönsterfabrikens tidigare ägare – förvarades där fram till bytet:

– Nu får vi dem inte, trots att vi har köpt och betalat dem och har kvitton. I stället har konkursförvaltaren lagt beslag på fönstren för att sälja dem på nytt, säger Gabriella.

Enligt henne handlar det om fönster och dörrar till ett nypris på 150 000 – 175 000 kronor. 

Vad säger konkursförvaltaren? 

– Att de har laglig rätt att göra så här i och med att fönstren inte hämtats från fabriken och vi är ett företag. Däremot har vi fått erbjudande om att köpa fönstren på nytt, säger Gabriella. 

Hon tillägger att "hjärtat" var det som gjorde att de valde att stödja ett litet, lokalt företag. 

Vad hoppas ni på nu? 

– Naturligtvis att konkursförvaltaren tänker om. Vi har betalat fönstren.  Och även om de har rätt att behålla dem kan de ju välja att ge tillbaka dem. Om de i stället väljer att ”stjäla” våra fönster för att betala av företagets skulder till en stor bank, hur schysst är det? Och hur påverkas företagsnamnet för en ny ägare av Polarfönster?

Kan er satsning annars riskeras?

– Absolut. Vi är ett litet familjeföretag och en sådan här kostnad är inget man bara dammar igenom en gång till, säger Gabriella Eriksson. 

 Konkursförvaltare Anders Bergman, Ackordcentralen Norrland AB, säger att han inte kan kommentera enskilda ärenden men bekräftar att ett företag som köper lösöre – som fönster – genom en förskottsbetalning inte har något skydd för sitt förvärv om säljaren försätts i konkurs innan varan levererats. Detta enligt traditionsprincipen, en rättsregel i svensk rätt. Enda undantaget är om en kunggörelse om lösöresköp görs i tidningen enligt ett förfarande som regleras i en lag från 1800-talet:

– Men det förekommer ytterst sällan.

Kan du som konkursförvaltare välja att ändå överlämna lösöre till ett företag som du vet har betalat för varan?

 –Konkurslagen innebär att konkursförvaltaren ska ta tillvara fordringsägarnas intressen. Men om det är egendom med ett begränsat värde, till exempel måttbeställda varor med få andra köpare, kan vi ofta hitta en lösning som innebär att konkursboet kan sälja varorna till ett rimligt pris för både köparen och konkursboet. Men då krävs att köparen vill ha en sådan diskussion.

Vad tänker du om det är så här?

Här säger Anders Bergman att det för ett tiotal år sedan gjordes en statlig utredning kring ett lagförslag om att avskaffa traditionsprincipen. Lagförslaget skickades på remiss och de flesta remissinsatserna, däribland Ackordscentralen, tyckte att lagförslaget var bra: 

– Men sedan har det inte blivit någon ändring.

Han säger att han välkomnar att det skrivs om vad som gäller kring förskottsbetalning vid köp av lösöre – eftersom många företagare inte vet det.  

Vanliga privatkonsumenter som omfattas av konsumentköplagen har däremot ett starkare köpskydd, enligt Bergman. Andra regler gäller också vid köp av fastigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!