Inne i en lägenhet i Överkalix, hos en av kommunens tre hemtjänstgrupper kokas det kaffe. Den ”heliga” lunchen är över. I stort sett varje arbetsdag äter de tillsammans och då svarar de bara i larmtelefonen. Det är en självpåtagen personalvård som gör att de orkar med och trivs i jobbet.
– Vi har det väldigt bra i gruppen. På mornarna när vi börjar sju sitter vi här och pratar om gårdagen och om det är något speciellt med en vårdtagare, säger Maria Nilsson, eller ”Lill-Maria” som hon kallas för att inte blandas ihop med sin namne i gruppen.
Utmaningen är alltid tiden. Nu för tiden har de flesta beviljade besök på en kvart eller 30 minuter.
– Tiden blir allt knappare. Förut fanns det insatser på två timmar för att baka till exempel eller bara vara social. Det finns det inte mer. Tidigare gjorde vi också utflykter, säger Maria Nilsson.
– Det man känner ibland är att man är otillräcklig. Man kan gå hem och känna att man inte gjort ett bra jobb.
– Det är bara i väldigt speciella fall som det beviljas mer än en halvtimme, säger Fredrik Isaksson, 20 år i yrket.
För tillfället för de kampen för att få bättre bilar. Området sträcker över flera mil, på små vägar in i skogen. Att köra fast på oplogade vägar hör till vanligheterna, ibland saknas mobiltelefontäckning.
– Det har hänt på vintrarna när det varit riktigt jävligt att de som privat har haft fyrhjulsdrift tagit sina egna bilar, säger Fredrik Isaksson.
– Vi kör i alla väder och alla temperaturer. Vi kan ju inte bara lämna. Ibland tycker man posten och såna skulle ha hemtjänsten till hjälp för vi tar ju oss fram, säger Maria Nilsson.
Men de kan inte tänka sig något friare och bättre yrke.
– Jag tycker om hemtjänsten. Du får åka runt och ingen dag är den andra lik, säger ”Lill-Maria.”
– Alltid händer det något, säger Erik Andersson som arbetat 14 år i hemtjänsten.
– Det kan vara både positivt och negativt. I och med att man träffar så många personer så får man ställa om till varje man kommer till, säger Maria Nilsson, med 37 år i yrket.
– Jag har jobbat på sjukhus. Då har man lite övertag när patienterna kommer. Men när man är hemma hos brukarna i hemtjänsten så får man ta seden dit man kommer. Man ska försöka lämna integritet och självbestämmande, det är att balansera. och ibland trampar man igenom, även om man tycker man är jätteproffsig.
Alla kommuner talar idag om att utöka hemtjänstens ansvar. Detta i och med strävan efter att allt fler ska bo kvar hemma längre. Samtidigt har det sparats mycket inom hemtjänsten. Luleå kommun har bantat bort ett underskott på 20 miljoner kronor genom att bevilja färre insatstimmar, åtgärder som fått stark kritik från kommunens egna revisorer eftersom de stora förändringar som är på gång inte är förankrade hos personalen.
Det stora samtalsämnet i Överkalix är nedläggningen av två demensavdelningar som sker för att hantera ett underskott. Enligt Maria Nilsson finns det en risk att fler dementa får bo hemma längre med hemtjänst i stället. Men överlag tycker Fredrik Isaksson att det är bra att hemtjänsten får ett större ansvar, även om äldre och anhöriga inte alltid håller med.
– Finns det bara tid. Men det är inte alltid det fungerar. Många vill flytta när de blir äldre, samma med oroliga anhöriga som inte tycker de ska vara hemma. Och vi kan ju inte vara där 24 timmar om dygnet, säger Fredrik Isaksson.