Under i stort sett hela sitt liv har hon bott i natursköna Västra Lillselet, två kilometer norr om polcirkeln, i Överkalix. I år är dock första gången som syrenen på gården blommat två gånger samma säsong.
– Den planterades för 45 år sedan. Men aldrig har jag sett den eller någon annan syren blomma den här tiden på året, säger Ebba Larsson.
Det är inte heller den enda ovanliga iakttagelsen för årstiden. Förra veckan rapporterades det om sädesärla i Svartbyn söder om Överkalix. Vid vägkanterna blommar sommarblommor som blåklocka, fibbla och rödklöver. Blåbär kan dessutom fortfarande gå att hitta på ställen där de har mognat sent.
– För någon dag sedan såg jag att svanen for norrut, säger Ebba Larsson som inte har upplevt en så mild höst som den här under sina snart 95 år – hon fyller i oktober.
– Året då jag och min man förlovade oss, 1939, var det 20 centimeter snö i slutet av september. Fast en höst plockade jag och sålde lingon i oktober. Men det är nog mer än fyrtio år sedan, berättar hon.
Rent allmänt är det inte ovanligt att växter blommar om, enligt Eva Sundberg, professor i växtfysik på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Men hur ofta det förekommer så långt norrut som i Norrbotten och Överkalix vet hon inte:
– Växterna är programmerade att känna av temperatur och dagslängd. Blir det sedan varmare än vanligt kan det ”gå fel” för växter som läser av temperaturen.
Till dem hör mer örtartade växter än träd.
Vad händer till våren med de buskar och träd som blommar eller har sprickfärdiga knoppar nu?
– De knoppar som har slagit ut nu kommer inte att kunna användas till våren. Samma sak om knopparna är allt för utvecklade. De måste vara väl skyddade för att inte frysa. Har busken eller trädet fler knoppar som inte är lika utslagna slår de däremot ut som vanligt, säger Eva Sundberg.
Ebba Larsson tycker att det milda vädret kan vara väl värt lite mindre vårblomning:
– Det är bara bra om vintern dröjer. Då slipper man skotta snö så fort.