Den nya insatsen innebär att alla som är 70 år eller äldre helt gratis och utan föregående behovsbedömning kan få hjälp med småjobb i hemmet som kan innebära risk för skada.
– Det kan handla om att byta en glödlampa, fästa en sladd eller hänga upp en gardin eller en tavla, säger Wilson Rojas, en av ”fixarna”.
Premiären för den nya insatsen skedde förra veckan, och flera har redan hunnit få hjälp.
– Första uppdraget blev att hjälpa en äldre dam att montera en bordsantenn till teven. Hon hade ringt överallt, och blev väldigt glad när kanalerna fungerade, säger Wilson Rojas leende.
Han har tidigare jobbat många år inom bland annat hemtjänsten och på kommunens dagcentra, och ser att det finns ett behov:
– När man är äldre är det lätt att falla om man måste klättra för att nå. Då är det bättre att ta hjälp.
På 1177 vårdguidens hemsida står det att fall och fallskador är ett växande folkhälsoproblem och att anledningarna är att vi blir äldre och oftare bor kvar i hemmet. Ungefär 8 av 10 av de som faller och skadar sig är personer över 65 år – och att vanligaste olycksplatsen är i hemmet.
– Meningen med tjänsten är just att förebygga halk- och fallskador. Men det är också ett led i att fler äldre ska kunna bo hemma, säger Anna-Lena Bjälmsjö, chef för kommunens arbetsmarknads- och integrationsenhet.
Hon berättar att idén kom genom ett medborgarförslag från någon av pensionärsorganisationerna, men att coronan sedan har gjort att det dröjt innan tjänsten kommit igång.
– Planen är att den ska vara permanent, och att den förutom av äldre ska kunna nyttjas av yngre som beviljats LSS-stöd. Den kostar inget. Men de som vill ha hjälpen får själva betala arbetsmaterialet.
Anna-Lena Bjälmsjö säger att tjänsten inte ska konkurrera med företag som exempelvis utför fönsterputsning, städning och datainstallationer, utan att det handlar om enklare sysslor.
Kommunens kostnad?
– Fixartjänsterna ska ligga under arbetsmarknadsenheten där två handledartjänster sedan tidigare har tillsatts. Den enheten har till exempel också hand om att plocka ihop varuhemsändelser på affärerna, tvätt av vård- och omsorgspersonals kläder och, framöver, att ha hand om fritidsbanken, säger Anna-Lena Bjälmsjö.