Två av de som var intresserade timringens hantverk var far och son Åke och Mikael Fagerholm vars gps visade 133 mil när kom fram till Vippabacken i Överkalix. De hade åkt hela vägen från småländska Vetlanda för att lära sig timra.
– Jag hittade en annons i tidningen Land och tänkte att det lät intressant, så enkelt var det med det. Vi har inte gjort någonting liknande förutom men vi är båda intresserade av att jobba med händerna, säger Åke Fagerholm.
Konst och kaleidoskop
I en annan del av Överkalix jobbade man med lite mindre men minst lika anrika hantverk. På Martingården hade man någonting för alla åldrar.
Ute på gräsmattan anordnades babymålning för de minsta med färg som var ätbar.
Fraktalkonstnären Viktor Lindbäck ställde ut naturinspirerad fraktalkonst i sin mongoliska jurta. En jurta är precis som kåtan ett nomadtält gjort för att klara kalla förhållanden, ned till minus 50 grader.
– Jag kände att jag behövde någonting att ställa ut min konst i, någonting mobilt. Eftersom konsten är inspirerad av naturen fungerar det liksom inte att hänga upp i en kall konsthall eller ett ekande bibliotek, säger Viktor Lindbäck.
Viktor hade även kurs med barnen i hur man gör ett kaleidoskop av pringlesrör och speglar. Två av de som testade var Isak Larsson och Isak Nartén Carlsson.
– Det blev riktigt bra, säger Isak Nartén Carlsson om sitt färgfyllda chipsrör.
Anrika sticktekniker
Inne i hembygdsgården övade man tvåändsstickning och nålbindning. Två gamla och anrika sätt att sticka.
– Nålbindning användes mycket i hela norra Europa och det är en teknik som är tusentals år gammal. Man har inget nystan utan man skarvar på tråd efter som. Det användes före man lärde sig spinna på garn, säger Christina Lindmark från Norrbottens läns hemslöjdsförening.
Hantverksveckan kommer bjuda på mer av samma och mycket annat innan den avslutas på Vippabacken på söndag. Den som vill veta mer kan titta in på www.hantverksveckan.se.