- I det senaste riksvalet röstade över 100 personer i Överkalix på miljöpartiet. Jag är helt säker på att vi får minst ett mandat efter valet och i förlängningen strävar vi efter att få egen majoritet, säger han.
Han jämför Överkalix med den större grannkommunen Kalix. Där satt socialdemokraterna vid makten i flera årtionden innan miljöpartiet dök upp på banan och tog över med sin allians.
?Cementerad politik?
- Jag hoppas på en liknande ?Peter Eriksson-effekt? här. Socialdemokraterna har låst sig i en cementerad politik och det behövs nya krafter för att vända den negativa utvecklingen som finns i Överkalix, säger Håkan Jönsson.Det mp-ordföranden syftar på är utflyttningen och att främst unga personer lämnar kommunen.
- Som det ser ut nu så minskar invånarna från år till år och den trenden måste vända. Vi måste få till företagssatsningar i kommunen som leder till fler jobb, säger Jönsson.
Mp-ordföranden vill starta etanolframställning i Överkalix och det är helt i linje med partiets storsatsning på förnyelsebar energi.
- Det finns förutsättningar för det här, bland annat skog, och dessutom skapar det arbetstillfällen, säger han.
Förutom energiomställningen är det satsningar på turism, ungdomar, invandrare samt skola och äldreomsorg som ska vinna kommunmedborgarnas röster åt miljöpartiet.
Förslagen på att privatisera Vattenfall och bygga ut Kalix älv är man starkt kritiska till.
idel kvinnor
- Där viker vi inte en tum - staten ska ha full kontroll på driften av Vattenfall. Varken mp på riksnivå eller lokalt tillåter någon älvutbyggnad.Håkan Jönsson står först på miljöpartiets fullmäktigelista och återföljs av idel kvinnor. Malin Larsson, Astrid Jönsson, Maria Lendi Holmberg och Karin Eriksson är i tur och ordning partiets övriga namn.
Breda uppgörelser
Mp i Överkalix är för breda uppgörelser, gärna över blockgränserna.- På lokal nivå får inte alltid ideologi avgöra vem man samarbetar med. Alla måste ta sitt ansvar och vi ser inget problem med att jobba över partigränserna, säger Håkan Jönsson.