Glesbygdsbor hamnar i kläm

Rehabilitering i lilla Överkalix - glöm det!
I alla fall om du frågar sjukgymnasten Monica Nilsson som anser att äldre som bor hemma glöms bort.
- De är övergivna.

Monica Nilsson               konstaterar att alla vet att de gamla och sjuka i glesbygd inte får samma hjälp som på större orter. Så ska det inte vara, säger hon och tar upp kampen för de              äldres rätt.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Linda Danhall</_Bildtext Fotobyline>

Monica Nilsson konstaterar att alla vet att de gamla och sjuka i glesbygd inte får samma hjälp som på större orter. Så ska det inte vara, säger hon och tar upp kampen för de äldres rätt.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Linda Danhall</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Linda Danhall

ÖVERKALIX2010-12-10 06:00

Befolkningen blir allt äldre, människor lever längre och med rätt insatser kan fler bo hemma längre.

Det gynnar inte minst kommunernas ekonomier.

Rätt rehabilitering efter sjukdom är en av flera viktiga faktorer för att möjliggöra detta.

- Det är välkänt att det finns stora brister inom landstingets rehabilitering, ledande politiker med Kent Ögren i spetsen har rest runt i länet och pratat om att det ska satsas mer på rehabilitering, ändå händer det ingenting, säger Monica Nilsson som är född, uppvuxen och boende i Överkalix.

Monica Nilsson har i sin egen närhet en anhörig som drabbats av sjukdom och hon har sett hur det går till.

- Vård vid Sunderby sjukhus, fortsatt vård vid Kalix sjukhus och sedan ingenting. Den drabbade kan tro att det är så här det ska vara, men i själva verket blir de övergivna, säger hon och konstaterar att i det aktuella fallet gick det bra tack vare att den sjuke hade egen insikt, möjlighet och tillräcklig rörlighet att rehabilitera sig på egen hand.

- Det är orimligt att tro att den enskilde har kunskap om vilken rehabilitering hon eller han behöver efter en stroke eller ett benbrott eller något annat. Landstinget måste fånga upp patienterna när de kommer hem och ge dem den vård de behöver, och den måste de få på hemmaplan, många orkar inte åka hela vägen till Kalix.

När det gäller hjärt- och kärlsjukdomar kan rehabilitering vara avgörande för att patienten inte ska insjunka igen.

Forskning visar att inaktivitet är en av de främsta faktorerna bakom att så sker.

På större orter och i städerna finns det ofta speciella hjärt- och kärlgrupper för rehabiliteringen, men de mindre samhället har som regel inte detta.

Numera vet man också att kunskaper som till synes gått förlorade efter en stroke kan återfås, att färdigheter kan återerövras med rätt träning - rehabilitering.

- Det fria vårdvalet når aldrig oss, vi har inte den möjligheten, vi är hänvisade till vårdcentralens utbud och de kan inte ens tappa sina patienter.

Att träna själv kan kännas osäkert inte minst om du lider av hjärt- och kärlproblem.

- Hur mycket vågar jag utsätta mig för, hur mycket vågar jag gå upp i puls, det är svårt att veta det.

Monica Nilsson har många gånger ställt frågan "var sitter det fast?".

För lite resurser?
- Jag har uppfattningen att det är bristande vilja. Det handlar om att använda de resurser som finns på rätt sätt, säger Monica Nilsson som funderar en stund och summerar:

- Vi har en åldrande befolkning, vår befolkningsstruktur ställer krav. Hela vårdkedjan måste börja samverka. Hur mycket bevis behövs innan det börjar ske någonting?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om