Gamla traditioner skapar gemenskap

Sländspinning, maoristickning och andra urgamla traditioner med garn och ull får nytt liv under får- och ullhelgen på hantverksveckan i Överkalix.

TEKNIK. Tove Antonisen och Britt Axelsson arbetar för fullt med att spinna på slända.

TEKNIK. Tove Antonisen och Britt Axelsson arbetar för fullt med att spinna på slända.

Foto: Nellie Andersson

ÖVERKALIX2016-08-14 19:00

Det är femte året som hantverksveckan i Överkalix slår upp portarna, och man avslutar hela veckan med Får- och ullhelgen. Under två dagar riktas fullt fokus på några sätt att lära ut gamla sätt att använda ull. Samtidigt pågår försäljning av olika produkter skapade i materialet.

Det är andra året i rad som Ann-Britt Eklund besöker hantverksveckan, och med sig har hon över 300 ullhärvor gjorda i alla möjliga färger till försäljning.

– Det är roligt att åka ut till ställen där människor är intresserade av det man har att visa.

Katarina Karlsson är en av personerna bakom hantverksveckan. Mycket av hennes fokus har varit på att skapa ett arrangemang som lockar folk till Överkalix.De annorlunda kurserna ledda av eftertraktade lärare har gjort att folk åkt långväga för att vara med under veckan.

– De flesta deltagarna är från södra Sverige men det har även varit en tjej har från Frankrike och folk från Norge.

Runt en hög fårull sitter ett helt gäng och stickar. De har inget garnnystan utan stickar direkt ur högen i mitten. Det handlar om Maorstickning. Traditionen sträcker sig långt tillbaka, och intresset har varit stort. I helgen är det Kia Gabrielsson som håller i kursen.

– Alla har tyckt att det varit väldigt roligt, säger Gabrielsson.

Tove Antonisen är en av deltagarna som lär sig spinna på slända, hon menar att kurserna är mer än ett tillfälle att lära sig något nytt.

– Det är en sådan gemenskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om