I april i år beslöt kommunstyrelsen att omvandla det tidigare polishuset till ett HVB-hem. Detta efter att ett avtal tecknats i december 2015 med Migrationsverket om 50 boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn. I juli sa dock Migrationsverket upp avtalet som nu löper ut den 31 mars 2017. Det innebär en ovisshet kring antalet ensamkommande ungdomar framöver. Samt en minskad statlig ersättning med 550 kr per dygn och ungdom.
– Tanken är att kommunerna ska hitta mer kostnadseffektiva boenden än HVB, sa Anna-Lena Bjälmsjö, HVB-hemschef, vid måndagens kommunstyrelsemöte och nämnde stödboende, eget boende med visst stöd från personal för ungdomar mellan främst 18-20 år.
Samtidigt behövs enligt henne mer yta för de 37 ungdomar som bor i Överkalix tre HVB-hem idag. Vilket politikerna tog fasta på när de antog TI´s Trä och Bygg ABs anbud på 4 380 000 kronor för en ombyggnation av polishuset.
– Vi ser att vi har ett behov nu. Men vi ser också att det är ett lyft att renovera lokalerna som stått tomma sedan 2000-talet. Sedan kan något av boendena göras om till stödboende, sa kommunalrådet Mikael Larsson (V).
Leif Nilsson (S) yrkade på att avvakta:
– Prognoserna talar om fortsatt minskade flyktingströmmar. Så jag hade hellre väntat.
Beslut togs också om att anställa en arbetsmarknadssamordnare på en 75 procentstjänst under ett år. Denne ska fungera som en länk mellan arbetsförmedling, kommun, skolor, arbetsplatser, nyanlända och andra utanför arbetsmarknaden.
– Det är mycket positivt. De här människorna riskerar annars att försvinna från kommunen, sa Leif Nilsson (S), bakom idén.
Finansiering ska ske med statliga integrationsmedel.