Även föräldrarna Moa Cramling, 26, och Freddy Cramling, 34, håller hemma sin dotter Alice, 4 år. Tillsammans med Desirée Alsos berättar de att de först hörde talas om förskolans problem efter sommaruppehållet, via skolans intranät och av personal. Men det var efter ett möte i onsdags förra veckan, ordnat av kommunen, som de valde att hålla hemma sina barn från förskolan. Något många andra föräldrar redan tidigare gjort.
– Det var då man insåg allvaret. Flera föräldrar tog upp att deras barn var sjuka och krävde provtagning. Det har också kommit fram personal tryckt på för att något ska göras, säger Moa Cramling.
Samtidigt fick föräldrarna under mötet veta av en konsult som lejts in att stickprov redan tagits i byggnaden genom borrning och på damm, och att resultaten hittills visar på lokalt avgränsade skador. I vissa fall rör det sig om mikrobakteriell tillväxt och svampar. Vidare framgick att reparationer gjorts under sommaren, och att konsultföretaget inte anser att byggnaden måste lämnas.
Men det lugnade inte Desirée Alsos:
– Utredningen var ju inte färdig och vi fick inte heller veta vilka bakterier och ämnen det handlar om eller om de kan vara farliga för barnen.
Oron och uppgifterna om att barn och personal mår dåligt ledde till att skolledningen i fredags beslutade att från och med i tisdags stänga två av förskolans avdelningar – den för de allra yngsta och den för barn som ska börja i förskoleklass. De barnen har nu flyttats till en annan förskola. Samt till den avdelning på Älvens förskola som fortfarande är öppen, där skador enbart hittats i ett förråd.
NSD har både pratat med föräldrar som tycker att det känns okej, och med de som oroar sig.
– Vem kan säga att problemen inte finns där också, säger Freddy Cramling, vars dotter är kvar på förskolan.
Desirée Alsos resonerar likadant. Dottern, Athena, 4 år, har svåra luftvägs- och andningsproblem som hon länge behandlas för av läkare. Nu undrar Desirée om det kan kopplas till problemen i förskolan:
– Redan nu när hon bara varit hemma en vecka ser vi att hon behöver mindre medicin. Samma sak under sommaruppehållet.
Pernilla Tengberg Eliasson, Huvudskyddsombud för Lärarnas Förbund sedan ett år, säger att hon utifrån informationen känner sig trygg med att avdelningen på förskolan hålls öppen:
– Men problemen borde ha tagits mer på allvar. Jag vet att skyddsombudet före mig uppmärksammade att något kunde vara fel i huset. Men jag vet inte varför inget gjordes då.
Skolchef Maria Hjelm och förskolans rektor My Pahikka-aho säger att hälsoproblemen bland en del personal först blev kända 2022, i och med en rapport kring en vattenskada i förskolans tak. De menar att man från skolan gjort vad man kunnat, att flytten av barn är en kortsiktig lösning men att det nu utreds om lokalerna där de tidigare nedlagda förskoleklasserna Ekorren och Björnen höll hus skulle passa, ifall Älven beslutas läggas ned.
Kommunens nya tekniska chef Bo-Göran Sahlström säger att fler undersökningar av Älvens förskola ska göras så att inga skador missas, och att kommunen gjort det som krävs.
Har barn och personal utsatts för fara?
– Nej, inga av de gränsvärden som Arbetsmiljöverket ställer ska ha överskridits, säger Sahlström.