1921 fick svenska kvinnor rösta för första gången. 2021 hör du politiskt aktiva kvinnors röster i en serie personliga reportage. I dag: Sarah Karlsson, centerpartistisk oppositionspolitiker i Överkalix.
Sarah Karlsson är född och uppvuxen i Överkalix och har aldrig haft en tanke på att lämna kommunen för att bo någon annanstans. Närheten till djuren, naturen och trädgården värderar hon för högt för att kunna lämna, konstaterar hon.
Hennes väg in i politiken har inte gått via någon ungdomsförbund, utan var närmare 30 när hon fick frågan att engagera sig politiskt.
– Inför valet 2010 hörde centerns gruppledare Christina Hjelm, av sig och undrade om jag ville ställa upp på kommunlistan. Även om jag röstat på centern tidigare hade jag aldrig grottat ner mig i partipolitik. Jag funderade några dagar, läste partiprogrammet och eftersom folket i partiet här består av kloka människor så jag accepterade det och hamnade ganska långt ner på listan. Men så fick jag många personkryss och valdes, väldigt oväntat, in i fullmäktige. Jag fick också plats i barn- och utbildningsnämnden.
Sarah Karlsson berättar att hon som ny fritidspolitiker, utan tidigare erfarenhet, reagerade på att de offentliga beslutsprocessen var långsam.
– I början hade jag svårt att acceptera att det tar tid. Men jag fick en förståelse för att det finns en poäng med att beslutsgångar måste följas. Alternativet är ju diktatur och det är ju inte så fräscht. Det var en intressant lärtid för mig, både i skolans värld och med de övergripande frågorna i kommunfullmäktige.
Även om Sarah Karlsson växte upp i en familj där hennes mamma var politiskt aktiv både kommunalt och regionalt har hon själv inte startat sin politiska bana via något ungdomsförbund.
– Nej, vi har inte haft några stora politiska diskussioner hemma vid köksbordet utan bara grundtanke om hur vi tycker att saker är och borde vara. Jag kan ringa henne när jag behöver ett bollplank. Min farfar Tore (Vippa-Tore, reds anm) var också politiskt engagerad men inte partipolitiskt.
Inför valet 2014 inleddes ett samarbete mellan fem partier i Överkalix. Centerns gruppledare Christina Hjelm lyftes fram som kommunalrådskandidat, men när hon valde att kliva av från tyngre uppdrag, gick istället frågan till Sarah Karlsson. Tillsammans med Mikael Larsson, (V) tog de efter valet plats som kommunalråd.
Det är något av en kometkarriär att på fyra år väljas till kommunalråd?
–Ja, det blev så. Men jag har inget behov av att processa under låg tid, utan tänker rätt snabbt. Jag var såklart tvungen att prata med min man och diskutera hur livet skulle lösas. Vi hade två små barn, men jag tänker att har man bra folk runt sig och kan bolla saker på folk och har ett intresse för att aktivt påverka livsbetingelser här i Överkalix där jag bor, så fick jag aldrig skrämselhicka. Däremot ödmjuk inför förtroendet.
Vad har du mött för motgångar politiskt?
–Det var jobbigt när alliansen bröt ihop för vi hade så många saker som vi inte kunde genomföra. Äldreomsorgsfrågan är så viktigt för vår kommun och vi hade kunnat lösa den och frigöra medel till skolan. Det kändes som ett misslyckande. När man är inställd på en bana och så blir det annat. Då blev jag tvungen på att fundera på framtiden om jag skulle strunta i politiken och låta någon annan ta över och lösa det. Jag var nedbruten ett tag, men såg ändå att jag ändå har ett syfte med att fortsätta och hitta en annan väg.
Få kvinnor engagerar sig politiskt, varför tror du det är så?
– Det är inte helt enkelt med pusslande, men det borde rimligtvis vara lika för män som för kvinnor. För mig fungerade det att tacka ja till kommunalråd för att jag har en man som jobbar på hemmaplan och vi fick ihop familjelivet. Men om vi ser till östra Norrbotten exempelvis så jobbar männen generellt borta under veckorna medan kvinnorna är hemma med barnen, det gör det svårare att engagera sig. Kanske kan det också upplevas som för segdraget med långa beslutsvägar. För att demokratin ska fungera behöver man ha representation i hela spektrat från kön till ålder, yrke, intressen. Men hur man ska göra för att nå fram dit är svårt att säga.
Vem är din politiska förebild?
– Det finns många. Alla som är duktiga på de det gör. Jag tycker Annie Lööf är skicklig och hon balanserar sitt yrkesliv och privatliv på bra sätt. Christina Hjelm i Överkalix, min mentor tycker jag är fantastiskt skicklig, trygg, inkluderande och har stenkoll på läget. Hon är mån om att inkludera och var ett bra stöd för mig som ny.