Företag kopplat till ekobrott högstbjudande på Överkalix hotell

Kommunen vill sälja till en lokal turistentreprenör.
Men ett annat företag har gett sig in i matchen och bjudit högst på hotellet i Överkalix.
Ett företag med kopplingar till en stor parkeringshärva med falska fakturor, bygglovsbrott, svart arbetskraft och skatteskulder i miljonklassen.

Högst anbud på hotellet i Överkalix har lämnats av ett företag vars verklige ägare kan kopplas till en stor parkeringshärva med falska fakturor och miljoner i skatteskulder. Frågan är nu om politikernas beslut att sälja till arrenderande turistparet Johan och Sara Väisänen, Explore the North måste rivas upp.

Högst anbud på hotellet i Överkalix har lämnats av ett företag vars verklige ägare kan kopplas till en stor parkeringshärva med falska fakturor och miljoner i skatteskulder. Frågan är nu om politikernas beslut att sälja till arrenderande turistparet Johan och Sara Väisänen, Explore the North måste rivas upp.

Foto: Maria Engström-Andersson

Överkalix2024-12-19 00:01

Det är fyra plusgrader, och på hotellet i Överkalix är vinterturistsäsongen i full gång.

Utanför halkar ett gäng franska turister omkring.

I en mängd artiklar har NSD berättat om turerna kring det vackert belägna hotellet vid Kalixälven. Nyligen beslöt politikerna i fullmäktige för tredje gången att sälja hotellet till den nuvarande arrendatorn, turistentreprenören Johan Väisänen bakom Explore the North. Nu efter att fastigheten varit ute på öppna marknaden, och för en prislapp på 5 miljoner kronor.

Men en ny potentiell köpare har dykt upp sedan sist.

undefined
Vintersäsongen är i full gång på hotellet i Överkalix. I bakgrunden fortsätter samtidigt turerna om vem som ska äga hotellet.
undefined
Franska turister gästar hotellet vid Kalixälven just nu.

Landvetter parkering fastighetsbolag AB, LPF. Ett företag som lagt det högsta anbudet på 8 miljoner – men vars verklige huvudman, en man från Västsverige som enligt Bolagsverket och Skattemyndigheten står bakom bolaget, kan kopplas till grova ekobrott.

Så sent som för två veckor sedan dömdes mannen för grovt bokföringsbrott till fängelse i sex månader och fem års näringsförbud. Två gånger tidigare har han dömts för grovt skattebrott och fängelse, och en gång belagts med näringsförbud.

I en stor parkeringshärva som avslöjades av Göteborgs-Posten 2019 kopplades flera företag till mannen. Bilar som parkerats hos ett bilparkeringsföretag hade olovligt använts eller flyttats till en bilskrot. På bilskroten bodde östeuropeiska jobbare olagligt i en barack med trasiga fönster och utan rinnande vatten.

Enligt Skatteverket har parkeringsföretaget förfalskat fakturor, använt styrelsemålvakter och anställt svart arbetskraft. Ett av företagen som nämns för att ha skickat bluffakturor till parkeringsföretaget har sitt säte i Överkalix och har varit försatt i konkurs sedan några år. Som suppleant i det bolaget anges en Överkalixbo som har koppling till den adressen.

Verklig huvudman för det numera tvångslikviderade parkeringsföretaget är enligt Bolagsverket och Skattemyndigheten samma person som i fastighetsbolaget LPF. I bilskrotningsföretaget var mannen 2019 styrelseordförande.

undefined
Bilar som olovandes användes, falska fakturor och skatteskulder i miljonklassen. Mannen bakom det numera tvångslikviderade parkeringsföretaget är även huvudman i företaget som budat på hotellet i Överkalix, enligt myndigheterna. Bilden är en ilustrationsbild.

I kontakten med Överkalix kommun mejlar LPF en första intresseanmälan till kommundirektören Jan Johansson i slutet av augusti. Men de får inget svar förrän efter tre veckor då företaget påminner och lägger ett bud på 10 miljoner kronor – men då har anbudstiden fram till 15:e september redan gått ut.

I mejlväxlingen som följer skriver kommundirektören sedan om arrendenivån:

”Gissar att det är lägre än vad ni anser är marknadsmässig hyra.”

undefined
Kommundirektören Jan Johansson dröjde tre veckor med att svara till det högst bjudande företaget, ett företag vars verklige ägare kan kopplas till grova ekobrott.

Företaget ber därpå om en visningstid – men slutar skriva efter att fått nuvarande hyresavtalet. Först 17 dagar senare, då kommundirektören upprepat frågat efter företagets telefonnummer, om budet står kvar och slutligen satt ett sista svarsdatum mejlar företaget ett nytt anbud som nu sänkts till 8 miljoner kronor ”med anledning av hyresavtalet som ligger under marknadsmässig nivå”.

Samma sak som förut upprepas därefter.

Företaget ber åter om en visning men återkommer inte med telefonnummer eller ens när kommunen efter nästan ytterligare två veckor meddelar att anbudet förkastats, just på grund av att ingen kunnat nås. En månad senare, den 18 november, skickar företaget däremot ut ett massmejl till alla fullmäktigeledamöter om att det är fel att anbudet förkastats och att kommunen kommer att kontaktas av företagets juridiska ombud.

– Vi ser snarast fram emot en visning av fastigheten, avslutas mejlet.

Sverigedemokraternas Marianne Sandström, som överklagat flera tidigare beslut och även fått rätt av förvaltningsrätten, flaggar nu för en ny rättsprocess. Orsaken?

– Än en gång gynnar kommunen en enskild näringsidkare, säger hon.

undefined
Marianne Sandström (SD) hotar med en ny överklagan eftersom hon tycker att kommunen gynnar en enskild företagare genom att sälja hotellet till Johan Väisänen.

Huvudargumentet är att dagens hotellarrende – som kostar 450 000 kronor per år och omförhandlades ifjol när de ursprungliga avtalen mellan kommunens och Väisänens bolag rivits upp av rätten – är så lågt att nya köpare inte kan få lönsamhet förrän avtalet löper ut i juni 2028. Och att hotellets marknadsvärde därmed sänks.

Något som bemöts av kommunalrådet Niclas Hökfors (S) med att det gamla arrendet på 800 000 kronor första året, 1,5 miljoner år 2-4 och 2,2 miljoner från år fyra och framåt ingick i ett avtalspaket och inte enbart var hyra utan i förlängningen också en slags avbetalning på hotellfastigheten.

– Jämförelsevis kan också nämnas att hotellet i Övertorneå hyrts ut för 120 000 kronor per år, säger Hökfors.

undefined
En fransk turist på hal is. Överkalix turistnäring har fått ett lyft sedan hotellet fick nya arrendator. Men nu kan politikernas beslut att sälja till Explore the North rivas upp.
undefined
Kommunalrådet Niclas Hökfors (S) beklagar kommundirektörens miss.

Marianne Sandström är även kritisk till hur kontakten skett med hotellets enda övriga budgivare. Hon tycker att LPF skulle ha erbjudits en visningstid, och att anbudet sedan kunnat förkastas om ingen dykt upp.

– Det här kan innebära att vi hamnar i en tvist och blir skadeståndsskyldiga till den här anbudsgivaren som erbjuder 8 miljoner. Jag tycker inte att det är seriöst att man inte svarar på tre veckor, säger Marianne Sandström.

Orsaken var enligt Jan Johansson ”en miss”.

– Men sedan har de ju fått tid på sig att svara.

Formuleringen om hyresnivån säger han syftar på att fastighetshyrorna är högre där företaget har sitt säte än i Norrbottens inland.

Visste du att företagets företrädare ingått i en brottshärva?

– Vi kollade upp dem efter att de lämnat bud och då såg vi att de personer som var knutna till företaget hade tiotals företag, många utan omsättning. Det kändes konstigt. Så ja, säger Jan Johansson.

När NSD försöker nå företagets företrädare finns inga telefonnummer till varken dem eller bolaget. Vid ett försök till bolaget som idag har hand om parkeringsverksamheten, och vars företrädare är identiska med LPF:s, svarar en man att ingen av dem är på plats och hänvisar till företagets mejl. Via den mejladressen, och även den mejl som användes i kommunikationen med kommunen, kommer ett svar undertecknat med företagets namn. Där står att företagets avsikt var att fortsätta hyra ut fastigheten till hotellverksamhet:

”Om nuvarande hyresgäst inte hade velat hyra vidare så hade vi fortsatt i egen regi, med blandad verksamhet hotell och lite övriga inriktningar.”

De grova ekobrotten bemöts med att uppgifterna om verklig huvudman inte har uppdaterats när styrelsen ändrades för flera år sedan.

"Vi skall givetvis ändra detta", skriver företaget.

Men vid en koll hos Bolagsverket en vecka senare har ingen anmälan gjorts.

undefined
Ett massmejl om att kommunen kommer att kontaktas av företagets juridiska ombud, har skickats till alla fullmäktiges ledamöter från företaget som bjudit högst på hotellet.

Juridiska experten Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, har tidigare bedömt att kommunens ursprungliga affärsupplägg – att köpa in hotellet för att hyra ut och sälja det till Väisänen – sannolikt hade godkänts av förvaltningsrätten, om kommunen bara hade ”orkat” redogöra för de särskilda skäl som kan utöka en kommuns befogenheter.

Att det senaste beslutet ska underkännas ser han som ”fifty-fifty”.

Kring det sänkta arrendet säger han att Marianne Sandström ska kunna visa att dagens nivå inte är marknadsmässig. Medan kommunens måste kunna ta fram avtal där det framgår att en tidigare del var avbetalning.

undefined
Olle Lundin är professor vid Uppsala universitet och expert i förvaltningsrätt. Han ser det som ”fifty-fifty” att kommunens beslut att sälja hotellet ska underkännas.

Och när det gäller Landvetter parkering fastighetsbolag:

– Hade kommunen känt till om personerna bakom företaget är oseriösa eller brottslingar kan man väl tänka att det hade stått kommunen fritt att välja bort dem. Men nu verkar ju inte det ha varit grejen. Så om SD:aren är bra på att visa på att kommunen hellre ville sälja till den första och försökt skrämma bort de andra kan hon nog nå framgång.

Kan kommunen tvingas sälja hotellet till högstbjudande?

– Nej, ingen kan tvinga kommunen att sälja till en köpare. Däremot kan domstolen upphäva beslutet, säger Olle Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!