Flyktingar lyfter Överkalix

Flyktingverksamheten kan innebära ett lyft för länets kommuner. Inte minst när det gäller arbetsmarknaden. I Överkalix fanns det i december ifjol tretton gånger så många lediga jobb som året innan. "Jag tippar att det är minst tio år sedan det såg så bra ut med jobb den här årstiden, säger Ola Bergström på Arbetsförmedlingen i Överkalix".

Mera fart. Med flyktingarnas ankomst har det blåsts nytt liv i samhället. Nu kommer även jobben.

Mera fart. Med flyktingarnas ankomst har det blåsts nytt liv i samhället. Nu kommer även jobben.

Foto: Pär Bäckström

ÖVERKALIX2016-01-25 07:27

Bakgrunden är främst det stora antalet flyktingar som har kommit till kommunen under hösten. Det har gjort att behovet av personal inom omsorg och skola har skjutit i höjden. Största arbetsgivaren är Överkalix kommun.

– Idag har vi ett femtiotal heltidssysselsatta som är knutna just till flyktingmottagandet, och det är väldigt mycket för att vara på en liten ort som Överkalix, berättar kommunchef Lars Nilsson.

Rent konkret innebär det 32-35 heltidsanställda vid kommunens HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, ett tiotal extra anställda inom skolan samt tre heltidsanställda vid kommunens flyktingmottagning för kvotflyktingar – arbetstillfällen som överfört till en stad i Luleås storlek motsvarar drygt 1000 jobb.

– Just nu söker vi dessutom ännu mer folk, säger Lars Nilsson.

Huvudsakligen rör det sig om behandlingsassistenter: tolv tillsvidareanställningar till det nya HVB-boendet som ska startas upp i gamla elevhemmets lokaler i maj, samt ytterligare tio sommarvikariat.

– Bra med fler arbetstillfällen. Men framför allt känns det positivt att en liten ort som Överkalix kan bidra humanitärt. Samtidigt blir det så klart en påfrestning på de kommunala verksamheterna, och här börjar vi ha nått taket, dels personalmässigt och dels lokalmässigt, säger Lars Nilsson.

Som helhet anser han däremot att verksamheten gagnar kommunen:

– Vi ska inte bedriva affärsverksamhet. Men en realitet är att de miljarder som svenska staten satsar tillförs kommunerna.

När det gäller totalansvaret för ensamkommande flyktingbarn ersätts kommunen med 1 900 kronor per barn och dag, enligt Lars Nilsson:

– Det innebär drygt 34 miljoner kronor om året om för femtio flyktingar. Vidare får skolan ersättning för de utgifter de har.

På ortens arbetsförmedling är det också glada miner. Enligt den senaste månadsrapporten fanns det 68 lediga platser i Överkalix i december ifjol, vilket kan jämföras med 5 platser samma månad året innan.

– Utan flyktinginströmningen hade det inte alls sett likadant ut, säger Ola Bergström på Arbetsförmedlingen.

Antalet öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd minskade under samma period med drygt 20 procent, från 166 till 132 personer.

– Hos oss märks det på att vi har färre besökande. Men det är ju kul att det finns jobb, säger Ola Bergström.

Fakta

I Överkalix finns i dag cirka 500 flyktingar.

Cirka 330 av dem är asylsökande som bor på asylboendet i gamla hotellet eller i lokaler i Hedensbyn.

130 personer är kvotflyktingar, ofta familjer, som bor i egna lägenheter.

Omkring 40 är ensamkommande flyktingbarn.

Lediga jobb inom flyktingverksamheten i Överkalix:

Behandlingsassistenter/socialpedagoger, tillsvidareanställning, 12 platser.

Vikarierande behandlingsassistenter/socialpedagoger, 10 platser

SFI-lärare, 1 plats

Föreståndare till HVB-hem, 1 plats

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om