Fiskeparadiset svärtas ned – av ryckfiske

Ryckfisket fortsätter att svärta ned en av Norrbottens mest klassiska fiskeplatser. De två senaste åren har en handfull personer stängts av på livstid från Jockfall. Även i Matkakoski i Torneälven är ryckfisket ett problem.

KÄMPAR MOT RYCKFISKE. Robert Eriksson, ordförande i samfälligheten Jocks byamän, vill gärna ha hjälp av länsstyrelsen för att utöva tillsyn mot ryckfiske.

KÄMPAR MOT RYCKFISKE. Robert Eriksson, ordförande i samfälligheten Jocks byamän, vill gärna ha hjälp av länsstyrelsen för att utöva tillsyn mot ryckfiske.

Foto: Lotta Nilsson

ÖVERKALIX2014-07-11 09:00

Det är Jocks byamän som har fiskerätten och som utövar fisketillsyn i Jockfall, Kalix älv.

– Så fort vi ser något eller får höra något så åker vi ut och tar namnen på dem som ryckfiskar. Men det krävs också att de som ringer och anmäler stannar kvar och pekar ut vilka det handlar om. I år har vi stängt av en person, och jag tycker att vi har fått det lite bättre de senaste åren efter att vissa personer stängts av, säger Robert Eriksson, ordförande i Jocks byamän.

Totalt är ett knappt tiotal personer avstängda på livstid från fiske i Jockfall sedan de ertappats med ryckfiske. Enligt NSD:s uppgifter bedrivs ryckfisket mestadels av lokala ungdomar som kommer nattetid. Eftersom vattenståndet var högt långt in i juni i år så kunde inte laxen komma åt laxtrappan, vilket fick till följd att mycket fisk samlades nedanför fallet. En faktor som dessvärre gjorde ryckfiske extra effektivt.

Jocks byamän har infört en regel som gör att från 1 augusti är det förbjudet att fiska nattetid i området närmast fallet.

Ronny Landin driver fiskecampen i Jockfall.

– Vi får inte ens säga till dem som ryckfiskar. Vi har ingen rätt till det. Men så fort jag sett någon som ryckfiskat har jag kontaktat fiskebevakare. För att få bort det här behövs att alla som ser något anmäler det direkt. Det krävs att man tar dem på bar gärning.

Ronny Landin vill se ökad fisketillsyn – och ändrade regler.

– Jag skulle gärna se att man hade 1-2 heltidsanställda fiskebevakare enbart för att kontrollera fisket i Jockfall. Länsstyrelsen borde hjälpa Jocks byamän. Sedan skulle jag till nästa säsong vilja ha tunnare linor och mindre krokar. Nu fiskar folk med 0,80:s tjocklek på linor i vissa fall.

Stefan Stridsman, handläggare på länsstyrelsen, är medveten om problemet med ryckfiske.

– I första hand är det Jocks byamän som ska ta ansvar. Behöver de stöd och hjälp kan de kontakta oss så får vi se vad vi kan göra, säger han.

Även i Matkakoski nära Övertorneå i Torneälven har man stora problem med ryckfiske.

– Där skiter man fullständigt i reglerna. Jag har själv varit där och tittat och det är säkert 50 procent eller fler av alla laxar som landas som är krokade i kroppen eller utanför munnen, säger fiskeguiden Lars Munk, som håller till i Pajalatrakten.

– Jag har själv fått en lax som jag tvingades avliva. Den hade ett 28 kvadratcentimeter stort stycke på kroppen där den var flådd och där spår av krokar syntes. Jag har sett andra laxar också som haft stora sår. Det är som att folk fått blodsmak i munnen nu när det kommit mycket lax. Frysen ska fyllas. Det är skittråkigt, säger Lars Munk.

Ryckfiske

FAKTA

Ryckfiske bedrivs med tunga spinnredskap, ofta en stor vikt i form av en pilk, försedd med stora trekrokar. Fiskaren kastar ut, vevar snabbt och rycker hårt växelvis. Ryckfiske är förbjudet alla svenska vatten sedan 1994 och även till havs sedan 2008. Fisket betecknas som omoraliskt och hänsynslöst mot fisken, eftersom det ofta orsakar svåra skador och lidande även för fisk som inte fastnar. Straffet för ryckfiske är dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om