Fel i laxstatistiken
Laxboomen i Kalix älv kan ha kommit av sig. Nu erkänner Fiskeriverket att höstens positiva beräkningar var felaktiga.
Jokkfall är en av de klassiska forsarna i Kalix älv som intimt förknippas med laxfisket. Fler fiskar har noterats i laxtrappan men Fiskeriverkets glädje-siffror från i höstas verkar ändå inte stämma.FOTO: bosse johansson
Foto: bosse johansson
Men nu backar Fiskeriverket om Kalixälven. Verket konstaterar att deras beräkning för älven inte är "rimlig" och att det var olämpligt att framhäva Kalixälven som ett exempel på en positiv utveckling.
- Orsaken till att det blivit fel är att alla fiskevägar inte kan vägas in i Havsforskningsrådet ICES beräkningsmodell som ligger till grund för bedömningen, säger Stefan Stridsman på Fiskeriverket i Luleå.
Misstroende
- I Kalix älv har man till exempel inte kunnat ta med resultatet från den elektroniska fiskräknaren i Jockfall. Någon smoltfälla som i Torne älv finns inte heller. Det gör att man endast kunnat ta med elfiskeresultaten.
I Kalix älvdal möttes prognosen av misstro redan från början. En oro fanns för att "glädjesiffrorna" skulle bädda för en uppluckring bland fiskerestriktioner och fiskedispenser, och på så sätt äventyra vildlaxens framtid och turistfiskenäringen.
Vill inte spekulera
I november skickade därför fiskerättsägare i Överkalix och Kalix, Kalix Älv Ekonomisk Förening och Överkalix kommun ett brev till Fiskeriverkets generaldirektör där beräkningarna ifrågasattes. Men enligt Fiskeriverket var det inte detta som ledde till agerandet i december.
- Nej, vi gör kontinuerliga modelleringar och såg att siffrorna för Kalixälven inte kunde stämma. Men kanske borde vi gått ut med informationen tidigare, säger Stefan Stridsman.
Hur läget bedöms nu för laxen i Kalix älv vill han inte spekulera i förrän ICES nya rapport presenteras i april. Men fiskeräknaren i Jockfall visar att 349 fler laxar vandrade upp i laxtrappan under sommaren än året innan - 6838 laxar 2008 mot 6489 laxar 2007.
- Framöver ska även den uppvandrande laxen i trapporna finnas med i modelleringarna. Då blir beräkningarna för Kalixälven säkrare, säger Stefan Stridsman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!