Att frågan har blivit aktuell beror på en färsk ändring i kommunallagen som innebär att det minsta antalet tillåtna antalet ledamöter i fullmäktige sänks från 31 till 21 i små kommuner med 8000 eller färre röstberättigande. Tanken är minska kostnaderna – och att kommuner med få invånare ska få lättare att tillsätta alla platser.
– Men här i Överkalix har inte något av partierna haft några sådana problem. Däremot skulle både Miljöpartiet och Folkpartiet tappa sina representanter i fullmäktige om platserna minskades ned till 21. Besparingen på tio ledamöter skulle dessutom inte bli mer än 50 000 kronor per år, säger Kristina Olofsson.
Den nya koalitionen som består av V, C, MP, M och FP var därför eniga om att behålla dagens fullmäktigeplatser – liksom socialdemokraterna:
– Vi tror att många olika människor – oavsett partitillhörighet – leder till bättre diskussioner och beslut, säger kommunalrådet Birgitta Persson (S).
Andra kommuner i Norrbotten där den nya lagändringen kan komma i fråga är Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk, Pajala, Älvsbyn, Övertorneå och Haparanda. I Övertorneå ska frågan upp i KS den 24 februari. Beslut i kommunfullmäktige måste sedan fattas innan den sista februari för att en ändring ska gälla vid kommande valår.
– Något förslag finns än så länge inte. Men de små partierna vill att antalet ledamöter ska fortsätta vara 31, och de med fler mandat är mer positiva till en minskning med några platser, säger Övertorneås kommunalråd Roland Kemppainen (S).
Simon Matti, lektor vid Luleå tekniska universitet, ser inte en minskning av fullmäktigeplatserna i små kommuner som något demokratihot:
– Jämför man med Stockholm går det fortfarande oerhört många fler invånare per ledamot.
Han påpekar att det finns andra alternativ som ger större effekter. Som när flera kommuner delar på samma nämnder:
– Det minskar inte bara kostnaderna rejält, utan innebär även delikatare problem eftersom andra kommuners folkvalda plötsligt ska bestämma i en annan kommun, säger Simon Matti.
Färre politiker i småkommuner
Antalet kommunfullmäktigeplatser kan komma att minskas ned i flera av länets minsta kommuner Dock knappast i Överkalix. Där var kommunstyrelsen idag rörande överens om att dagens 31 platser bör behållas. – Vi tycker att det skulle vara sämre för demokratin om färre är med och beslutar, säger Kristina Olofsson (V).
Flera av länets minsta kommuner kan få färre ledamöter i sina kommunfullmäktigeförsamlingar. I Överkalix tycker dock Birgitta Persson (S), Kristina Olofsson (V) och alla övriga partier att dagens 31 platser ska behållas. Vid nästa fullmäktige tas det slutgiltiga beslutet. FOTO: MARIA ENGSTRÖM-ANDERSSON
Foto: Maria Engström-Andersson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!