Ett hot för öringen?

Trots att flera öringbäckar rinner genom Hällbergsområdet saknas skydd för öringen i vindkraftsbolagets planer. ”Så klart är det en svaghet. Små bäckar som ser obetydliga ut har stor betydelse för öringen”, säger Glenn Douglas, fiskevårdsansvarig för Sportfiskarna.

HOT. Vad händer med den hotade öringen och öringbäckarna?

HOT. Vad händer med den hotade öringen och öringbäckarna?

Foto: Maria Engström-Andersson

ÖVERKALIX2015-04-26 12:06

Han berättar att stora ansträngningar görs för att säkra den hotade havsöringsstammen, och att bäckarna fungerar som öringarnas barnkammare. I området väster om Överkalix har han själv varit inkopplad i omfattande restaureringar av vandringsbäckar som precis som de kring Hällberget rinner ut i Bönälven och så småningom i Kalixälven.

– Då är det förstås viktigt att det här även fortsättningsvis beaktas, säger Glenn Douglas.

Förutom 150 vindkraftverk räknar Vasa Vind med att bygga cirka 72 kilometer nya vägar inom vindparksområdet – främst på fast mark. Breddningar och förstärkningar planeras också av delar av de cirka 64 kilometerna befintlig väg. Vid våtmark nämns materialavskiljande lager för att förhindra slamflykt, och vid vägpassager över öppna vattenytor vattentrummor. Men några särskilda åtgärder för att skydda öringen tas inte upp i bolagets tillståndsansökan. Länsstyrelsen har inte heller begärt några kompletterande upplysningar kring detta.

Kan öringen samsas med en vindkraftspark i den här storleken?

– Det är möjligt bara vindkraftsföretaget tänker på miljön, och om det sker en bra tillsyn både under uppbyggnaden och produktionen. Viktigt är att det inte ens blir tillfälliga stopp i vandringsvägarna.

Litar du på att öringens intresse tillvaratas?

Glenn Douglas:

– Jag förväntar mig att det är så. Allt annat är oacceptabelt. Jag antar att Länsstyrelsen kommer att lyfta frågan nu när den kommit fram.

Både Vasa Vind och Länsstyrelsen hänvisar till de allmänna skyddsåtgärder som nämns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om