En laxexplosion väntas i våra älvar
Fiskeriverket räknar med en veritabel laxexplosion i Kalixälven och Torneälven. Redan 2009 beräknas laxuppgången öka med 37 procent i Kalixälven, inom tre-fyra år kan det bli en fördubbling. - Det ser onekligen ganska bra ut, säger Johan Dannewitz, forskare vid Fiskeriverket.
Foto: bosse johansson
Fisketrycket i Östersjön och längs finska kusten samt från Piteå och söderut har minskat senaste åren. Internationella aktionsplanen (SAP) dragit ned på laxkvoterna och sälskadorna är omfattande.
Vid årsskiftet började dessutom drivgarnsförbudet gälla fullt ut.
- Men effekten av drivgarnsförbudet kommer att visa sig först nästa år. Det blir successivt bättre och bättre, först 2010-11 får vi full effekt. Då får vi fler fiskar som fortplantar sig och sedan blir det ännu större uppgång fram till 2015-16, säger Johan Dannewitz.
Nya lekområden
Prognoserna bygger på uppskattning av älvarnas smoltproduktion, efter elfiske. Fiskeriverket tror sig även veta hur många vildlaxar som fångas i havet och vid kusten.
- Dessutom har laxen börjat nyttja nya lekområden i älvarna. Genom ökad uppgång sprider sig fisken, säger Dannewitz.
Redan nästa sommar väntas antalet laxar öka kraftigt i våra vildlaxälvar (se tabellen där även Byskeälven och legendariska Mörrumsån finns med som jämförelse).
Kalixälven och Torneälven är i särklass viktigast - i dessa älvar föds 70 procent av Östersjöns vildlaxar.
Mest i Kalixälven
Målet är att uppnå 75 procent av älvarnas möjliga produktionsnivå. Kalixälven är "störst" och här väntas antalet uppstigande laxar öka med 37 procent nästa sommar.
För 2009 är prognosen 66 procent och året därpå 82 procent, allt jämfört med i år. Det skulle innebära 66 523 uppstigande laxar - nästan 30 000 fler än 2008.
Fiskeriverket har inte upprättat någon prognos för åren efter 2017.
- Det är svårt att säga hur många det kan bli. Men visst rör det sig om över 60 000 laxar som når älvmynningen. Siffrorna i våra prognoser bygger på att det kustnära fisket, och långrevsfisket till havs, hålls på dagens nivå, säger Johan Dannewitz.
Kraftig ökning vid kusten
Enligt färsk statistik som NSD tagit del av fångade yrkesfiskarna i Kalix och Haparanda kommuner 44 procent mer lax i år jämfört med 2007 (se annan artikel). Samtidigt har antalet uppstigande laxar minskat något (se tabellen).
Yrkesfiskare bosatta i Kalix fångade 4815 laxar i somras, enligt deras egna uppgifter.
Det är 71 procent fler än i fjol - hur går det ihop med Fiskeriverkets prognoser?
- Det låter mycket, 71 procent? Våra analyser gjordes i våras och förutsatte samma fisketryck som tidigare, säger Johan Dannewitz.
Risk för misstolkning
Så här svarar han på frågan om det är realistiskt att räkna med oförändrat fisketryck:
- Vi har räknat med samma antal fällor och fiskare, antagit att fångsten följer tillgången på lax. Det är givetvis mycket osäkra siffror, vi har tittat på trender. Det är svårt att sia om framtiden men det ser positivt ut för alla stora älvar.
Fiskeriverket valde nyligen att offentliggöra en prognos med procenttal och jämförelser med 1992 som är svåra att förstå. NSD är först med att begära och publicera prognosen i absoluta tal.
- Först gjorde vi en tabell i absoluta tal. Men risken är att siffrorna misstolkas, att det skapas förväntningar som inte infrias.
M74 spökar
Johan Dannewitz är ansvarig för fiskgenetiska laboratoriet vid Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium i Drottningholm.
Som forskare har han lärt sig att inte dra förhastade slutsatser - osäkerheten gäller främst sjukdomen M74 som orsakade stor laxdöd på 1980- och början av 90-talet.
- Ingen vet hur det blir med M74. Vi vet inte säkert orsaken men honorna som återvände hade brist på B-vitamin och då får man väldigt hög dödlighet på avkomman. Förmodligen beror det på födan i Östersjön, ensidig kost och så vidare.
Framtid i världsklass
Dagen NSD intervjuar Johan Dannewitz är han på väg till Mörrumsån - den världsberömda sportfiskeälven i Blekinge.
Kan Kalixälven, med tio gånger så stor laxuppvandring, bli i samma klass?
- Ja, sportfisket och turistfisket har absolut en positiv framtid. Det finns verkligen potential men först måste vi se hur det blir med M74.
Är du själv sportfiskare?
- Ja, men jag fiskar mest gös. Lax och öring trålar jag vid Ölandskusten, säger Johan Dannewitz.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!